VATIKAN ŽELJNO IŠČEKUJE POŠILJKU IZ VOJVODINE Papa pije vino iz Srbije!

Svake godine na praznik Svetog Urbana osveštano srpsko vino šalje se poglavaru Rimokatoličke crkve.

Kad god dobije pošiljku iz Srbije, osmeh je tu: Papa Franja
Kad god dobije pošiljku iz Srbije, osmeh je tu: Papa Franja, Foto: Profimedia

Ušuškana tik uz granicu sa Mađarskom, subotičko-horgoška peščara, na samom severu Bačke kod Palića, plodno je tlo za uzgajanje retke sorte grožđa, kadarke, čijem vinu ne može da odoli čak ni poglavar Rimokatoličke crkve.

Kadarka iz vinarije Tonković
Kadarka iz vinarije Tonković, Foto: vinarijatonkovic.com

Običaj da se papa sladi vinom kadarke seže duboko u prošlost, još u vreme kompozitora Franca Lista. List, svojevrsna „pop zvezda” svog vremena, bio je veoma popularan, a družio se i sa tadašnjim papom (Pije Deveti), kome je svake godine na praznik Svetog Urbana slao vino od kadarke. Tradicija da se vino od kadarke, osetljive vrste grožđa i veoma teške za uzgoj, šalje papi, nastavljena je 2009. godine.

Kadarka sa Skadra

Sorta grožđa kadarka potiče sa juga Balkana. Izvorno se zove Skadarka, ali pošto u mađarskom jeziku „SK“ ne može da stoje na početku reči, preimenovana je u kadarku.

- Franc List je svake godine papi slao kadarku, i to je istorijska činjenica. U saradnji sa segedinskim biskupom nastavili smo ceremoniju slanja kadarke iz segedinske katedrale. S obzirom na to da se kadarka uzgaja u Vojvodini, Rumuniji i Mađarskoj, pozvani su biskupi iz sve tri države. Vino je osveštano i održana je „open air” misa posvećena Listu. Posle 150 godina, kadarka se 2009. ponovo slala u Vatikan. To je bila naša kadarka. Misa je održana na prostoru između salaša i podruma, a prisustvovali su joj mnogi meštani iz okolnih sela - kaže Miro Reljanović, jedan od osnivača Vinarije „Tonković”, čije se vino sada pije u Vatikanu.

Kadarka je poznata kao autohtono mađarsko vino. Mađari su je prihvatili kao svoju i može se naći u svakom dobrom restoranu u toj zemlji. Bila je dominantna sorta crvenog vina u Vojvodini u vreme Autrougarske, vrlo cenjena, koja ide dobro uz gulaš.

Za dobro vino ne postoje granice
Za dobro vino ne postoje granice, Vinarija Tonković Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Teška je i veoma zahtevna za uzgoj, pa se zato vinari retko odlučuju baš za tu sortu grožđa.

Kadarka dolazi sa severa Bačke, iz okoline Palića
Kadarka dolazi sa severa Bačke, iz okoline Palića, Foto: Turistička organizacija Vojvodine

- Kada smo kupili zemlju, nametnulo se pitanje šta ćemo na njoj da zasadimo. Bilo je svakojakih sugestija. Svi su nam savetovali da ne sadimo kadarku. Bilo je tu i stručnih analiza da je vrlo osetljiva sorta, teška za uzgoj... Sve te informacije bile su tačne. Međutim, bilo smo tvrdoglavi, otišli do Mađarske, pošto nam je blizu. Oslonili smo se na ekspertizu Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo i odlučili da krenemo u projekat, hrabro i beskompromisno. Hteli smo da baš tu sortu, koja je zbog osetljivosti istisnuta novom, donesemo ponovo u Vojvodinu. Bio je to najteži put razvoja vinograda, ali smo ga dosledno pratili - kažu iz te vinarije, čiji su aduti vina od kadarke nazvani po Listovim delima „Fantazija” i „Rapsodija”, kao i roze.

Belo vino od crnog grožđa

Vinarija „Tonković” radi samo jednu autohtonu sortu, ali planira da napravi i belo vino od crnog grožđa. Kako su nam rekli, to je moguće ukoliko sok grožđa ne dođe u dodir sa kožicom.

 

 • Korisnik: Pera Detlic
  21/11/2017 - 17:52
  Pili su nam krv sad piju nasa vina.
  • Jo @Pera Detlic
   21/11/2017 - 19:16
   Hrvati prave u Srbiji vino za papita a Srbi u Hrvatskoj gde su?Nema ljutnje, vi Srbi glumite ludilo
 • Korisnik: 123321
  21/11/2017 - 16:57
  vojvodina nije država
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi