Kad god dobije pošiljku  iz Srbije, osmeh je tu: Papa Franja
Profimedia
Kad god dobije pošiljku  iz Srbije, osmeh je tu: Papa Franja

Profimedia

Kad god dobije pošiljku iz Srbije, osmeh je tu: Papa Franja, Foto: Profimedia

Ušuškana tik uz granicu sa Mađarskom, subotičko-horgoška peščara, na samom severu Bačke kod Palića, plodno je tlo za uzgajanje retke sorte grožđa, kadarke, čijem vinu ne može da odoli čak ni poglavar Rimokatoličke crkve.

Kadarka iz vinarije Tonković

vinarijatonkovic.com

Kadarka iz vinarije Tonković, Foto: vinarijatonkovic.com

Običaj da se papa sladi vinom kadarke seže duboko u prošlost, još u vreme kompozitora Franca Lista. List, svojevrsna „pop zvezda” svog vremena, bio je veoma popularan, a družio se i sa tadašnjim papom (Pije Deveti), kome je svake godine na praznik Svetog Urbana slao vino od kadarke. Tradicija da se vino od kadarke, osetljive vrste grožđa i veoma teške za uzgoj, šalje papi, nastavljena je 2009. godine.

Kadarka sa Skadra

Sorta grožđa kadarka potiče sa juga Balkana. Izvorno se zove Skadarka, ali pošto u mađarskom jeziku „SK“ ne može da stoje na početku reči, preimenovana je u kadarku.

- Franc List je svake godine papi slao kadarku, i to je istorijska činjenica. U saradnji sa segedinskim biskupom nastavili smo ceremoniju slanja kadarke iz segedinske katedrale. S obzirom na to da se kadarka uzgaja u Vojvodini, Rumuniji i Mađarskoj, pozvani su biskupi iz sve tri države. Vino je osveštano i održana je „open air” misa posvećena Listu. Posle 150 godina, kadarka se 2009. ponovo slala u Vatikan. To je bila naša kadarka. Misa je održana na prostoru između salaša i podruma, a prisustvovali su joj mnogi meštani iz okolnih sela - kaže Miro Reljanović, jedan od osnivača Vinarije „Tonković”, čije se vino sada pije u Vatikanu.

Kadarka je poznata kao autohtono mađarsko vino. Mađari su je prihvatili kao svoju i može se naći u svakom dobrom restoranu u toj zemlji. Bila je dominantna sorta crvenog vina u Vojvodini u vreme Autrougarske, vrlo cenjena, koja ide dobro uz gulaš.

Za dobro vino ne postoje granice

Turistička organizacija Vojvodin

Za dobro vino ne postoje granice, Vinarija Tonković Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Teška je i veoma zahtevna za uzgoj, pa se zato vinari retko odlučuju baš za tu sortu grožđa.

Kadarka dolazi sa severa Bačke, iz okoline Palića

Turistička organizacija Vojvodin

Kadarka dolazi sa severa Bačke, iz okoline Palića, Foto: Turistička organizacija Vojvodine

- Kada smo kupili zemlju, nametnulo se pitanje šta ćemo na njoj da zasadimo. Bilo je svakojakih sugestija. Svi su nam savetovali da ne sadimo kadarku. Bilo je tu i stručnih analiza da je vrlo osetljiva sorta, teška za uzgoj... Sve te informacije bile su tačne. Međutim, bilo smo tvrdoglavi, otišli do Mađarske, pošto nam je blizu. Oslonili smo se na ekspertizu Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo i odlučili da krenemo u projekat, hrabro i beskompromisno. Hteli smo da baš tu sortu, koja je zbog osetljivosti istisnuta novom, donesemo ponovo u Vojvodinu. Bio je to najteži put razvoja vinograda, ali smo ga dosledno pratili - kažu iz te vinarije, čiji su aduti vina od kadarke nazvani po Listovim delima „Fantazija” i „Rapsodija”, kao i roze.

Belo vino od crnog grožđa

Vinarija „Tonković” radi samo jednu autohtonu sortu, ali planira da napravi i belo vino od crnog grožđa. Kako su nam rekli, to je moguće ukoliko sok grožđa ne dođe u dodir sa kožicom.

 

Komentari (3)

123321

21.11.2017 16:57

vojvodina nije država

Pera Detlic

21.11.2017 17:52

Pili su nam krv sad piju nasa vina.

Jo

21.11.2017 19:16

@Pera Detlic - Hrvati prave u Srbiji vino za papita a Srbi u Hrvatskoj gde su?Nema ljutnje, vi Srbi glumite ludilo