ONI SE SAHRANJUJU GORE OD KEROVA Pakovanje u crne kese preminulih HIV pozitivnih osoba da se zaustavi! Degradiranje najteže pada porodici!

Ovakav odnos prema preminulima, kako navodi Uprava, pogađa porodicu i bližnje, a plaši sve one koji žive sa HIV-om.

smrt, sanduk, sahrana
smrt, sanduk, sahrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

* Inicijativa za izmene propisa kojima bi se sprečilo dalje sahranjivanje HIV pozitivnih u crnim vrećama

* Ne postoji rizik za prenos HIV infekcije u kontaktu sa osobom koja je preminula od ili sa HIV infekcijom

* Ovakav odnos prema preminulima, kako navodi Uprava, pogađa porodicu i bližnje, a plaši sve one koji žive sa HIV-om

Uprava Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent", saopštila je danas da je Ministarstvu zdravlja uputila inicijativu za izmene propisa kojima bi se sprečilo dalje sahranjivanje HIV pozitivnih u crnim vrećama, jer to, kako ocenjuju, predstavlja diskriminatornu praksu preminulih osoba i teško pogađa njihove porodice.

ŠOK NA SVADBI U BEOGRADU! Mlada pred svim gostima uzela pištolj u ruke! Mladoženja ostao skamenjen!

Inicijativom se predlaže izmena pojedinih odredbi Pravilnika o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima umrlog lica iz 2016. godine, i daje mišljenje doktora za HiV i AIDS prema kojem "ne postoji rizik za prenos HIV infekcije u kontaktu sa osobom koja je preminula od ili sa HIV infekcijom".

 

Pored mera zaštite, Uprava se zalaže da se posmrtni ostaci obolelog od HIV i AIDS smeštaju u metalni sanduk koji se, nakon zatvaranja lemljenjem, smešta u drveni sanduk i potom sahranjuje.

Doktor Biljana Begović iz savetovališta za HIV i AIDS, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u svom mišljenju ovim povodom je navela da uz korišćenje lične zaštitne opreme i primenom ostalih standardnih mera predostrožnosti - ne postoji rizik za prenos HIV infekcije u kontaktu sa osobom koja je preminula od ili sa HIV infekcijom.

UZNEMIRUJUĆE SCENE Jedva je disao od batina i modrica! Majka jednomesečnu bebu tukla skoro do smrti, žena monstrum dala je najbizarniji razlog na svetu za svoje ludilo!

- HIV infekcija se ne prenosi vazduhom, već kontaktom sluzokože ili povređene kože sa krvlju, vaginalnim sekretom ili semenom tečnošću inficirane osobe, što bi značilo nezaštićenim seksualnim odnosom, upotrebom droga tuđim priborom i sa majke na bebu, teže pirsingom, tetovažom, upotrebom tuđeg pribora za ličnu higijenu - navodi se u mišljenju.

Uprava je ukazala da se od pojave epidemije HIV-a u Srbiji 1985. sprovodi praksa nejednakog postupanja prema posmrtnim ostacima osoba sa HIV-om i virusnim hepatitisima, koji se ne sahranjuju na uobičajen način već u crnim vrećama.

Predsednik Vučić najavio povećanja plata medicinarima i doktorima! Penzonerima po 5.000 dinara!

AUTOR: Alo.rs/T.Đ DATUM I VREME: 20.10.2019. 11:32 - 20.10.2019. 11:39 Predsednik je najavio povećanje plata i penzija, kao i novčanu pomoć penzionera sa najmanjim primanjima. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen * Predsednik Srbije najavio je povećanja plata i penzija * Vučić dodao da će biti iznet nacionalni investicioni plan od 10 milijardi evra OTKRIVEN DETALJAN SPISAK PLATA U JAVNOM SEKTORU NAKON POVEĆANJA!

 

Ovakav odnos prema preminulima, kako navodi Uprava, pogađa porodicu i bližnje, a plaši sve one koji žive sa HIV-om.

Na taj problem Potentu su nedavno ukazali članovi porodice preminulog S.V. iz Beograda, koje je pogrebnik obavestio da će njihov otac i suprug biti sahranjen bez odela, neokupan i neočešćljan, u crnoj vreći, što je kako navodi Uprava, porodicu pogodilo više od njegove smrti.

BONUS VIDEO: Alo.rs na aerodromu u Batajnici

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi