Dom zdravlja
Alo!/ Rajko Ristić
Dom zdravlja

Alo!/ Rajko Ristić

Dom zdravlja, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

"Pacijentu se tu vrše tri vrste pregleda, merenje temperature, labarotorija i snimak pluća, nakon čega će medicinsko osoblje da utvrdi da li je pacijent rizičan ili nije. Ta dijagnostika se veoma brzo ustanovi i nakon 15 minuta do pola sata, a ako pacijent ima problema sa plućima i ako labaratorijski nalazi pokažu sumnje na korona virus, on se upućuje na Infektivnu kliniku ili klinuku koja je zadužena za korona virus", objašnjava Stojanović.

Prema njegovim rečima, to je sada novi sistem rada, kako bi pacijenti koji pozovu došli odmah gde treba, odnosno u DZ, što je prema Stojanoviću, veoma dobro.

Trijažni centri će raditi od 7 ujutro do 22 sati, i, kako navodi Stojanović, sve je pokriveno, a zdravstveni radnici su zaštićeni opremom, tako da oni koji dolaze ne treba da se plaše da će njima neko preneti virus. Inače, sve specijalnosti i službe rade normalno, ginekologija, labaratorija, oftalmologija...

Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar

Tanjug/Dušan Aničić

Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

"Jedino imamo upustva da se unapredi rad zaposlenih u kućnom lečenju, zato što mnogo starijih pacijenta nije u mogućnosti da dođe u dom zdravlja. Ima dosta onih koji zbog godina imaju zabranu kretanja, a naša služba ima obavezu da sve te ljude obiđe kako bi im dali terapiju i pomoć koja im je neophodna", objasnio je direktor DZ Palilula.

On dodaje da elektronski recepti važe devet meseci i poručuje pacijentima da ne moraju da dolaze više po recepte. Što se tiče doznaka i bolovanja, kako navodi, čekaju ih u službi doma zdravlja koja je zadužena za to.

Na pitanje da li će se testovi na korona virus obavljati u domovima zdravlja direktor kaže da za sada ne zna i da svi zaposleni u domovima zdravlja na teritoriji Srbije rade prema uputstvima Ministarstva zdravlja, a da ovi će ovi trijažni centri najbolje pokazati ko je rizičan, a ko nije.