Krizni štab
Alo.rs
Krizni štab

Alo.rs

Krizni štab, Foto: Alo.rs

Komandant Vojne bolnice Karaburma, Ivo Udovičić objasio je za RTS koja je razlika između invazivnih i neinvazivnih respiratora, pošto, kako je napomenuo, pojedini lekari unose zabunu u javnosti. Upozorava da mladi nisu vodili dovoljno računa koristeći svoje vreme na žurke i provode, i da su virus masovno preneli na svoje starije.

Za to vreme, 10 pacijenata je otpušteno sa bolničkog lečenja, a primljeno je još 13.

Navodi da je Vojna bolnica od početka epidemije zbrinula više od 700 pacijenata, dok je iz te ustanove izašlo više od 670 oporavljenih.

Apel mladima: U ovoj bolnici su nečiji očevi, majke
U Vojnoj bolnici na Karaburmi su pretežno hospitalizovane starije osobe, od kojih su mnogi na mehaničkoj ventilaciji, pa Udovičić naglašava da je to upozorenje za mlađu populaciju.

"U ovoj bolnici leče se nečiji očevi, majke, bake, deke. U odnosu na pre mesec dana, kada smo imali uglavnom mlađu populaciju, sada dolaze uglavnom stariji pacijenti, što znači da mladi nisu vodili dovoljno računa, da su svoje vreme koristili izlazeći na žurke i provode, i da su ovaj virus masovno preneli na svoje starije", ukazao je Udovičić.

"Prvo se stavlja obična kiseonička maska"
Udovičić je, kao anesteziolog, objasnio razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, pošto, kaže, pojedine kolege unose ponekad zabunu na konferencijama za štampu.

"Onima koji imaju malo težu kliničku sliku, njima moramo dati kiseonik preko običnih kiseoničkih maski. Ako taj ekstra kiseonik nije dovoljan za razmenu gasova u krvi, onda moramo da primenimo jedan od oblika mehaničke ventilacije", kaže Udovičić.

"Ful fejs maska prvi oblik mehaničke ventilacije"
Prvo se, dodaje, koristi neinvazivna metoda, odnosno pacijentu se stavlja "ful fejs" maska, koja dobro dihtuje uz lice i pacijenti ih dobro tolerišu.

Maska je spojena sa respiratorom i taj pacijent se "vodi" da je sa respiratorom, jer on bez toga ne može da živi, objašnjava Udovičić.

Obezbeđuje se, dodao je, dovoljan pritisak između lica i "ful fejs" maske, kao i koncentracija kiseonika, koja može biti od 30 do 100 odsto.

"Intubiranje pacijenta, aparat preuzima funkciju disanja"
"Onog momenta kada neinvazivna ventilacija nije dovoljna, kada je klinička slika toliko loša da pacijent više ni pomoću neinvazivne ventilacije ne može da adekvatno diše, mi se odlučujemo na invazivnu ventilaciju, što je poslednji stepen mehaničke ventilacije", napominje Udovičić.

Pacijenti koji dođu na ventilator i budu intubirani, imaju veoma malu šansu da prežive, zaključio je Udovičić.

PROČITAJTE JOŠ