NA SAMO POLA SATA OD CENTRA BEOGRADA ODVIJAJU SE VAŽNA ISTRAŽIVANJA Ozbiljan tim stručnjaka vredno radi na nadjačavanju COVID-19 virusa

Istraživači Instituta Vinča u saradnji sa kolegama iz referentne američke laboratorije na Univerzitetu iz Teksasa trenutno rade na naučno-istraživačkom projektu "Covidtarget", u okviru kojeg se testiraju bezbedni lekovi koji su već u upotrebi, a koji će, ukoliko prođu testove, moći će da se koriste u prevenciji i lečenju bolesti Covida-19.

Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reč je o istraživačkom projektu na kome radi 8 molekularnih biologa, bioinformatičara, virusologa i hemičar, od kojih je pet sa Instituta Vinča na kome se radi prva faza istraživanja, a israživanje će trajati 18 meseci, većim delom će finansirati Fond za nauku Republike Srbije, a deo Univerzitet u Teksasu

Direktorka Instituta Vinča Snežana Pajović kaže da su njihovi naučnici u saradnji sa kolegama iz referentne američke laboratorije na Univerzitetu iz Teksasa došli do određenih rezultata, te da su inovativnom kompjuterskom metodologijom na Institutu odabrali neke postojeće lekove koji bi mogli biti primenjeni u borbi protiv Covid-19, a da je prva faza njihovog testiranja u toku.

Anketa:

Da li se bojite novog talasa?

Ukupan broj glasova: 47

 • Da.: 68% (32)
 • Ne.: 32% (15)

Pajović istiće da očekuju da će odabrani lekovi moći da se koriste u prevenciji i lecenju bolesti Covid-19, kao i da će to puno značiti za domaću farmaceutsku industriju, jer kako pojašnjava, neki lekovi koji se analiziraju proizvode se u Srbiji.

Tako bi ovi bili dostupniji i našim građanima, ističe.

Ona objašnjava da na Institutu , kompijuterskom metodologijom izučavaju interakcije sa enzimima virusa koji učestvuju u njihovom razmnožavanju , kao i interakcije na receptorima na membrani ćelija domaćina, a cilj je da lek inaktivira aktivnosti virusa i enzime virusa, te na taj način blokira receptore na ćelijskoj membrani i spreči virusnu infekciju.

I to je prva faza istraživanja kaže ona.

- Druga,je biohemijska faza "In vitro" koja se sprovodi na ćelijskim kulturama, a poslednja faza će biti istraživanja efekta ovih lekova na životinjama..

Ona naglašava da će ova dva istraživanja biti urađena na Univerzitetu u Teksasu, i istiće da je istraživanje na SARS-KOV-2 visoko rizično, a da laboratorija u Teksasu ima najviši nivo zaštite bezbednost istraživanja. I

Pajović podseća da je Institut Vinča dao svoj doprinos u borbi protiv Covida-19 angažovanjem u laboratorijama na Torlaku, Vatrenom oku i Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici.

Takođe, učestvovali su i u okviru Radne grupe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za prikupljanje naučnih informacija koje se odnose na virus, a koje su dostavljane Kriznom štabu.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Duško
  31/10/2020 - 12:10
  Nemojte ljudi, nemojte.
 • Korisnik: Zrinjski
  31/10/2020 - 12:08
  Iznenađenje!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi