virus
Public
virus

Public

virus, Foto: Public

 Ne pomaže alkohol, ni beli luk, ni sušač za ruke: kruže dezinformacije o prevenciji od Korona virusa

Uz zabrinjavajuće statistike o broju novoobolelih, novim merama prevencije i zaštite od korona virusa, postali smo i žrtve mnogobrojnih, pogrešnih informacija o sredstvima, uređajima i ponašanjima koje navodno treba da preduzmemo kako bismo se zaštitili od potencijalne virusne infekcije.

Beli luk

Public

Beli luk, Foto: Public

Ovo su neke od dezinformacija koje kruže internetom:

Sušači za ruke mogu da ubiju novi Korona virus

To nije tačno. Medicinski eksperti poručuju da sušači za ruke nisu efikasni u uništavanju novog Korona virusa. Umesto izlaganja ruku toplom vazduhu, najbolji način da se zaštitite od Korone je da često perete ruke (ili ih čistite sredstvima na bazi alkohola), a zatim ih temeljno obrišete.

Ultraljubičasta lampa za dezinfekciju može ubiti novi Korona virus

Tačno je da neke bolnice koriste UV svetlost za ubijanje mikroba na površinama – u operativnim salama ili laboratorijama - ali, po preporuci stručnjaka, UV lampe se nikada ne smeju koristiti za sterilizaciju ruku ili kože, jer mogu izazvati iritaciju.

Philip Morris

Public

Foto: Public

Prskanje tela alkoholom ili hlorom može ubiti novi Korona virus

Iako je prskanje alkoholom i hlorom odlična metoda za dezinfekciju površina korišćenje hemikalija po celom telu neće ubiti virus ako ste već zaraženi. „Prskanje takvih materija može biti štetno za sluzokožu (tj. oči, usta)“, ističe Svetska zdravstvena organizacija.

Kućni ljubimci mogu širiti novi Korona virus

Kućni ljubimac

Public

Kućni ljubimac, Foto: Public

Iako kućni ljubimci mogu širiti određene oblike Korona virusa, trenutno nema dokaza da se vaše pripitomljene životinje mogu zaraziti ili širiti novi Korona virus. I u ovom slučaju, glavna preporuka je pranje ruku vodom i sapunom, pre svega zbog zaštite od uobičajenih bakterija kao što su Ešerihija Koli i Salmonela, koje se mogu preneti sa kućnih ljubimaca na ljude.

e cigareta

Public

e cigareta, Foto: Public

Upotreba e-cigareta utiče na napredovanje Korona virusa

Iako nema dokaza o povezanosti bolesti Covid19 sa pušenjem, činjenica da se radi o virusu koji napada respiratorne organe, dovoljan je razlog za preporuku da se prestane sa pušenjem. Ipak, neodgovorno je neutemeljeno širenje tvrdnje da korisnici elektronskih cigarete spadaju u rizičnu grupu, jer takva dezinformacija može izazvati kontraefekat - da se ljudi koji su već prešli na dokazano manje štene zamene, vrate cigaretama.

Vakcine protiv upale pluća mogu vas zaštititi od novog koronavirusa

vakcina, virus

Public

vakcina, virus, Foto: Public

Trenutno nema vakcine koja bi vas zaštitila od virusa COVID-19 - uključujući vakcine protiv pneumonije. Virus je toliko nov i drugačiji da mu je potrebna sopstvena vakcina. Istraživači intenzivno rade na pronalasku vakcinu za novi Korona virus, a medicinari preporučuju vakcinaciju protiv respiratornih bolesti, pre svega kao zaštitu od bolesti za koje su i namenjene.

Beli luk može da spreči infekciju Korona virusom

Ako ste ikada pojeli komad sirovog belog luka, znate kakvog je ukusa i koja mirisna aroma ostaje posle njega - ali neće vas zaštititi od bolesti. Iako ima neka antimikrobna svojstva, na osnovu trenutne epidemije „nema dokaza“ da će vas moćna biljka zaštititi od Korona virusa.

Kokain ubija korona virus

Ova dezinformacija prvo je “napala” društvene mreže a na lažnu vest francusko ministarstvo solidarnosti i zdravlja reagovalo je – na Tviteru. “Ne, kokain ne štiti od Covid-19. To je droga zavisnosti koja uzrokuje ozbiljne i štetne posledice”, istakli su francuski zvaničnici a ministarstvo se dodatno pozabavilo edukovanjem građana da se korona virus ne prenosi ujedom komarca.

 

Komentari (1)

JA

13.03.2020 10:06

A komarci kao prenosioci zraze? Na njih svi zaboravili a oni polako pocinju da zuje oko glava u kasnim nocnim satima.