OD PONEDELJKA KREĆE PAKAO ZA VOZAČE! Ovo su mesta na kojima će parking DEBELO KOŠTATI! Od cifre će vam se zavrteti u glavi!

Vozače u Beogradu od ponedeljka očekuju veće kazne za kretanje, zaustavljanje i parkiranje na pešačkim prelazima, biciklističkim stazama, šinama i zelenim površinama. Da li je to način da se nesavesni vozači disciplinuju, a problem parkiranja reši?

parking
parking, Foto: Shutterstock

Pronaći u glavnom gradu slobodno parking mesto često je prava umetnost pa mnogi, ako im to ne pođe za rukom, stanu gde stignu. To im najviše zameraju pešaci i ističu gde im parkiranje najviše smeta.

Takvi vozački maniri i do sada su bili kažnjivi. Sada znatno strože. Za zaustavljanje vozila na šinama ili pešačkim prelazima kazna - 25.000 dinara, koja će važiti i za žutu traku. Za javne zelene površine potrebno je odvojiti različite sume novca.

 

- To su one zelene javne površine koje se nalaze u zoni pešačkih objekata, javnih objekata, reka, priobalja, jezera kao i u zoni drvoreda, odnosno u zoni stambenih i poslovnih objekata - kaže Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika beogradske Komunalne policije.

Prema njegovim rečima, zelena površina u zoni trga i pjacete je definitivno zelena površina koja će biti sankcionisna iznosom od 25.000 dinara, dok će zelena površina u nekom interblokovskom prostoru ili prostoru stambenih zgrada biti sankcionisana iznosom od 5.000 dinara. Kazna za ovako parkirano vozilo za fizička lica sada je 25.000 dinara, a da je u pitanju automobil pravnog lica ta kazna bila bi 50.000 dinara. Ako bi automobil odneo pauk, troškova bi bili i veći.

OVO SUNCE NAM JE SAMO ZAMAZALO OČI! BEOGRADU PRETE POPLAVE! Vodostaj Save i Dunava raste, prognoze RHMZ-a su uznemiravajuće!

Od visine kazne bitnija je izvesnost da će ona zaista biti plaćena, smatra profesor Saobraćajnog fakulteta. Upućeni tvrde da je važno i da se komunalni policajci drže svog rejona i dodaju da je automobil na kolovozu isključivo u nadležnosti Saobraćajne ali ne i Komunalne policije.

- Ako vi imate malu izvesnost da će kazna biti plaćena ma koliko ona visoka bila, teško da će veliki broj korisnika odustati od tadašnjeg načina ponašanja. Veliki broj vozila koja su nepropisno parkirana su posledica tog povećanja broja vozila, odnosno, verovatno je to i posledica povećanja broja stanovnika u Beogradu za šta Beograd pretpostavljam sa ovom infrastrukturom koju ima nije bio baš potpuno spreman - kaže Vladimir Čuljković, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Parkiranjem se mora upravljati, smatraju stručnjaci i ističu da je potrebno problem zaustaviti na nivou na kojem je sada, a onda pristupiti njegovom rešavanju.

 • Korisnik: Gaga
  27/05/2019 - 15:22
  Zašto uvek kažnjavanje kao prva mera, da li je moguće prvo obezbediti više parkinga, novogradnja je isto napravila problem. Ako bi bar novac od kazni upotrebili da prošire kapacitete parkinga pa da nešto ima smisla. Vozači ispadoše problem broj jedan još je ostalo da nas hapse.
 • Korisnik: Pop
  26/05/2019 - 23:15
  Нормално је једино да Београду недостају паркинзи и то уређени а главни град једне државе има мање паркинга него један омањи град у Француској.MOpEK
 • Korisnik: jovan
  26/05/2019 - 11:12
  ispred kafica Lamartine stalno parkirani automobili na pesackom prelazu,ali tu policija ne intervenise.Vlasnik zasticen kao beli medved
 • Korisnik: Ivan
  26/05/2019 - 11:04
  Dzabe vam vece kazne ako cete da sprovodite zakon kao i do sada. Prvo pocnite da odnosite sva ona skupa vozila koja su nepropisno parkirana pa da vidite kako ce se dovesti u red.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi