OBJAVLJENA MAPA SA TAČNIM LOKACIJAMA Ovo su mesta na koja je NATO bacao osiromašeni uranijum! Desetine hiljada projektila pali su na Srbiju! (FOTO)

Prema NATO izveštaju izručeno je 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom.

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Danas se navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja, u kojem je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.500 ljudi, od čega 1031 pripadnika vojske i policije.

Ni 20 godina kasnije nije utvrđeno koliko je tačno projektila ispaljeno na našu zemlju, a ni kakve su dosadašnje posledice bombardovanja po zdravlje stanovništva.

Prema NATO izveštaju izručeno je 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, prema podacima Vojske Jugoslavije bilo ih je 50.000, a prema nekim ruskim izvorima čak 90.000. Podsetimo, vreme poluraspada uranijuma U238 je 4,5 milijardi godina.

NATO je uglavnom bombardovao ciljeve na Kosovu i Metohiji (81 kontaminirana lokacija je na KiM, jedna u Crnoj Gori, i devet u “užoj” Srbiji), a mnogi stručnjaci tvrde da smo svi ugroženi dejstvom osiromašenog uranijuma. Kada metak sa osiromašenim uranijumom eksplodira, probija i najjači oklop, pri čemu se razvija temperatura veća od 2.000 stepeni.

Na sledećoj mapi NATO možete videti tačne lokacije udara u kojima je korišćen osiromašeni uranijum:

Lokacije, NATO, osiromašeni uranijum
Lokacije, NATO, osiromašeni uranijum, Foto: Nato.int printscreen

Društvo Srbije za borbu protiv raka upozorilo je još pre nekoliko godina da istraživanja koja su sprovedena pokazuju alartmantan rast broja obolelih od raka u Srbiji i da se može očekivati nastavak tog trenda.

Mapu u punoj veličini pogledajte OVDE.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi