Uviđaj policija
Alo!/Rajko Ristić

 

Uviđaj policija Trgovačka Beograd ubistvo traka

Alo!/Rajko Ristić

Uviđa, traka, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Povodom napada na zamenika javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića, Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozvalo je Državno veće tužilaca da hitno razmotri problem kontinuiranog ugrožavanja sigurnosti kolega, napominjući da bi svaka dalja pasivnost doprinela atmosferi u kojoj su napadi na tužioce gotovo izvesni.

Pročitajte još:

Osuđujući napad na tužioca u Smederevskoj Palanci, Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) je u saopštenju ocenilo da je u pitanju akt bezumnog nasilja nad kolegom koji je vrhunski profesionalac.

To je, prema stavu ovog strukovnog udruženja, argument više za pooštravanje kazni za krivična dela sa elementom nasilja u predstojećim izmenama Krivičnog zakonika, koje UST podržava u nameri da sve građane, uključujući sudije i tužioce, zaštiti od onih koji silom isteruju pravdu.

UST upozorava da nakon pretnji plakatima sa imenima tužilaca na ulicama, objave imena i mesta rada na društevenim mrežama, obično slede i fizički napadi, zbog čega zahteva hitnu reakciju najviših pravosudnih organa.

Preporučujemo još:

Podseća izborne članove Državnog veća tužilaca (DVT) i Poverenika za samostalnost javnog tužilaštva da je neophodno da hitno reaguju na postojeće pretnje tužiocima, napominjući da posao DVT "nije da osuđuje, već da štiti".

Kuzmanović je fizički napadnut u subotu uveče dok je u restoranu u Smederevskoj Palanci bio sa sinom, a napadač je odmah uhapšen.

On danas treba da bude priveden na saslušanje u tužilaštvu u Velikoj Plani.