muškarac, pregled, lekar, bolnica
shutterstock
muškarac, pregled, lekar, bolnica

shutterstock

 Foto: shutterstock

Nivo antitela na kovid-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje, čiji bi rezultati mogli da imaju implikacije po razvoj vakcine protiv korona virusa, piše Gardijan.

Istraživanjem je obuhvaćeno 308 osoba zaposlenih u bolnicama Univerziteta u Strazburu kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, uglavnom sa blažim simptomima bolesti.

Anketa:

Da li nosite masku?

 

Nivo različitih antitela meren je korišćenjem tri različita testa dva puta tokom perioda od 172 dana.

Prvo merenje je pokazalo da muškarci stariji od 50 godina i oni sa indeksom telesne mase većim od 25, imaju najviši nivo antitela.

Drugim merenjem je otkriveno da je nivo antitela u većoj meri opao kod muškaraca nego kod žena, nezavisno od starosti ili indeksa telesne mase, navodi se u studiji.

Naše istraživanje je pokazalo da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi, iskazan višim nivoom antitela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena, kod kojih ostaje na mnogo stabilnijem nivou, rekla je Samira Fafi-Kremer.

Olivier Švarc, jedan od autora studije, rekao je da izgleda da opadanje zavisi od početnog nivoa antitela.

Ukoliko je nivo antitela viši, opadanje će biti brže, ali još ne znamo zbog čega tačno, navodi Švarc.

Sabra Klajn sa Univerziteta "Džons Hopkins" ističe da bi naučnici koji rade na razvoju vakcine trebalo da analiziraju i uporede odgovor muškaraca i žena na virus tokom vremena, jer je moguće da će kod muškaraca doći do gubljenja antitela i posle vakcinacije.

Pročitajte još: