Mira Marković
EPA/Koča Sulejmanović
Mira Marković

EPA/Koča Sulejmanović

Mira Marković, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Pročitajte još:

Petnaest meseci kasnije, 5. oktobra 1943. godine, Veru su u Beogradu uhapsili agenti Specijalne policije. Skrivala se u jednom skloništu ispod poda kada su došli agenti. Nisu je pronašli ni nakon dva pretresa, ali su ostavili četiri agenta u stanu, što Vera Miletić nije znala pa je podigla poklopac skloništa i tako su je uhvatili. Nakon što je uhapšena, Vera Miletić je podvrgnuta strašnom mučenju, a zatim je streljana.

Kada je Vera uhapšena, Moma Marković, otac jednogodišnje Mirjane, već je bio politički komesar Glavnog štaba NOV i PO Srbije. O devojčici su se brinuli deda i baba, roditelji nastradale Vere. Deda i baba su i nakon rata nastavili da se brinu o unuci, jer je otac nakon pobede komunista i osvajanja vlasti bio zaokupljen partijskim i državnim poslovima. Mirjana je oca viđala ponajviše preko letnjih školskih praznika.

Preporučujemo još:

Kako je već to bila tradicija u porodici i Mirjana je rano postala komunistkinja. Mrtva majka bila joj je idol, često se služila njenim konspirativnim imenom Mira, a stalno pokazuje svoju trajnu vezu sa majkom jednim neobičnim, simboličnim gestom. Naime, vrlo često u kosi nosi cvet, po tome je poznata i najširoj javnosti. U jednom novinskom intervjuu ona je objasnila razloge zašto nosi cvet u kosi. Na jednoj davno snimljenoj fotografiji njena je majka imala takav cvet u kosi, pa je ona odlučila, u spomen majci, da i sama nosi takav cvet u kosi, kako bi sa njom na neki način održavala kontakt.