Prodavnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Čips Grickalice

Shutterstock

Čips Grickalice, Foto: Shutterstock

Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svetu jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svetu!

Pročitajte još:

 

Mnogi ljudi su uvereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine. Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput pirinča, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica mešaju se kako bi se dobilo testo, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u ključalom ulju i prosušuje.

Čips, grickalice

Profimedia

Čips, grickalice, Foto: Profimedia

U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade. U pitanju je akrilamid.

Preporučujemo i ovo:

 

To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mere, navode gore pomenuti mediji. Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.

Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu, a nivo ove materije u popularnoj namirnici koja osvaja svet toliko je iznad dopuštenog, da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

Komentari (1)

Vladimir

20.04.2019 23:44

Pringls cips je od cistog krompira, secenog i prženog. Aromatizatori koji se koriste u cipsu su isti oni koji se koriste u recimo supama iz kesice i bilo kojoj drugoj instant hrani, u sladoledu, u mesnim preradjevinama, vocnim napitcima (kod nas ih nazivaju sokovima), margarinu, topljenom siru, zvakama, bombonama, smoki, cokoladne bananice, sve sto smo jeli od 1955 na ovamo, decijoj hrani....i tako dalje i sire.