Darija Kisić Tepavčević
Printscreen
Darija Kisić Tepavčević

Printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

"U čitavoj populaciji obolelih u Srbiji imamo potvrđene slučajeve infekcije i trudnice i novorođenčadi i ljudi starijih od 90 godina, to je jedan 'širok spektar'", rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Ona je dodala da su trudnica i novorođenče testirani isključivo zbog bliskih kontakata sa zaražeim, da nisu imali simptome i da se u drugim okolnostima kod njih ne bi radilo nikakvo dalje ispitivanje.

Ipak, kako je rekla, bez obzira na šarenolikost karakterističnu za virus, i u ovom slučaju može da se ustanovi pravilo koje važi za sve virusne infekcije - da najčešće obolevaju i imaju komplikacije osobe sa hroničnim obolenjima i slabim imunitetom.

Vučević sa stručnjacima iz Kine u Novom Sadu

Grad Novi Sad

Vučević sa stručnjacima iz Kine u Novom Sadu, Foto: Grad Novi Sad

"Od svih obolelih, u više od 90 odsto je potvrđeno makar jedno od hroničnih oboljenja, dijabetes ili kardiovaskularna oboljenja a često i oba", rekla je Kisić Tepavčević.

Međutim, kaže da se u narednom periodu intenzivno uključuje i primarna zdravstvena zaštita u nadzor i kontrolu širenja korone, kao i da je kod u ovom momentu smanjen odziv na vakcinaciju, što je i za očekivati.

"Reorganizacijom primarne zdravstvene zaštite, biće tačno određene zgrade i ustanove gde će biti preusmeravani pacijenti kod kojih se sumnja na koronu, a gde neće, što će omogućiti da u kontinuitetu i nesmetano sprovodimo imunizaciju. Roditelji će o tome biti blagovremeno obavešteni", rekla je Kisić.