Kovid bolnica Batajnica
Tanjug/Zoran Zestic
Kovid bolnica Batajnica

Tanjug/Zoran Zestic

Kovid bolnica Batajnica, Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Bolnica ima 930 mesta, i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege, devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta, a primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U njoj će raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mlade kolege koje su primljene na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

Bolnica Batajnica

privatna arhiva

Bolnica Batajnica, Foto: privatna arhiva

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je juče bio istorijski dan za Srbiju, u svakom smislu.

- Uradili smo za četiri meseca, nešto što ranije nismo za 40 godina, izgradili novu bolnicu - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da Srbija dobija bolnicu u najtežem trenutku, kada je danima ogroman broj novozaraženih, i preko 800 hospitalizovanih pacijenata dnevno, a pritisak na zdravstveni sistem kontinuiran već devet meseci.

Uloženo 70 miliona evra

Za izgradnju bolnice je uloženo između 27 i 28 miliona evra, dok je sveukupno podizanje bolnice, s opremanjem, koštalo oko 70 miliona evra.

Bolnica Batajnica

privatna arhiva

Bolnica Batajnica, Foto: privatna arhiva

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je ponosan što je Srbija dobila najnoviju kovid bolnicu, kada mnogo bogatije zemlje moraju svoje pacijente da šalju na lečenje u druge države.

- Usred leta kada smo svi pokušali da se opustimo, Vučić je doneo odluku da se izgrade dve kovid bolnice. To govori o našoj viziji. Danas, kada imamo problem sa kapacitetima, sa mestima na intenzivnoj nezi, vidi se značaj ove bolnice - rekao je Lončar.

Vrhunski opremljena, koristiće se i posle epidemije

Odgovarajući na pitanje da li bolnica ima svu neophodnu opremu, Lončar je istakao da je država sve završila na vreme i da su u novoj bolnici postavljeni i instalirani skener, rendgen i ultrazvučni aparati, respiratori kao i sve što je neophodno za lečenje pacijenata.

Direktorka bolnice Adžić Vukičević zahvalila se svima koji su učestvovali u gradnji i opremanju bolnice.

- Kada sam upisivala medicinu pre 25 godina, nisam ni pretpostavila da ću u radnom veku da se sretnem sa ovako teškom epidemijom. Ovakve kliničke slike i stanja nisam imala u svojoj karijeri, ali izborićemo se... Verujem da ćemo se zajedničkim snagama izboriti. Nazad nema, samo napred, svi zajedno - rekla je ona, ponavljajući da je impresionirana zdanjem i kapacitetima koje bolnica nudi - zaključila je lekarka. 

Pročitajte još: