DANAS OBELEŽAVAMO VAŽAN PRAZNIK Ove običaje bi trebalo da ispoštujete! Žene ne bi smele da peru kosu, a u kući se ne sme raditi ni ovo!

Pravoslavni vernici sutrašnju subotu obeležavaju kao Teodorovu (Todorova) subotu, jer je posvećena Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu

Sveti Teodor
Sveti Teodor, Foto: Printscreen: Youtube

Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja - demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na sutrašnji dan ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra.

 

Todorova subota, ponegde Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao sveti Todor Tironski.

 

Crkvena priča o Svetom Todoru kaže da kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu poprska žrtvenom krvlju ne bi li tako ponizio hrišćane, Sveti Todor se obratio molbom gradskom episkopu Evdoksiju da ljudima naredi da jedu kuvanu pšenicu.

 

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Todora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik.

Veruje se da je Sveti Todor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

 

Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja - demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli.

Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra, jer demoni ne vole dim.

U pojedinim delovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izlečite od padavice.

 

Veruje se da se sa ovim praznikom proslavlja dolazak lepšeg godišnjeg doba, pa se u narodu kaže da je Sveti Todor otišao sa konjima da dovede leto.

Povezane vesti

 • Korisnik: salsa
  16/03/2019 - 18:57
  Ja danas oprala kosu, nek mi je na zdravlje I slava slavnom Teodoru
 • Korisnik: ivana
  16/03/2019 - 07:57
  Slava mu i milost na Sveti Teodor nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.
  • eto @ivana
   16/03/2019 - 18:38
   sv teodore udri po bagri koja izdaje Srbe i Srbiju...vrati ove seljacine i polupisemene da okopavaju krompir...neka se sva bagra vrayi u rupe iz kojih su izmilelei
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi