Granica, gužva
AMSS
Granica, gužva

AMSS

Granica, gužva, Foto: AMSS

 

Ipak, kako kažu iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) danas nema zadržavanja dužih od dvadesetak minuta, tokom dana vikenda očekuju povećan intenzitet saobraćaja, ali najmasovnije gužve predviđaju tek za desetak dana.

Evo šta pokazuju aktuelni podaci o stanju na granicama, kao i praktično iskustvo prehodnih godina.

Mađarska

Izlaz iz Srbije na dva frekventna prelaza sa Mađarskom, Horgoš i Kelebija, nije duži od 30 minuta, dok se na ulaz čeka najduže oko 45 minuta.

Tek za jedno sedam dana do deset dana, kada krene puna sezona, očekuju se veće gužve. Kako saznajemo, naši carinici koriste maksimalno sve kapacitete i u zavisnosti od priliva putnika se radi najbolje, a čepovi u međugraničnom prostoru najčešće nastaju zbog carinika iz Mađarske.

Povećeni priliv putnika i povremeni čepovi i duža čekanja na Horgošu i Kelebiji mogu se očekivati do kraja septembra.

Na graničnim prelazima sa Mađarskom, Horgoš, Horgoš 2, Kelebija, Bajmok, Đala, Bački Vinogradi, još uvek nisu zabeležene gužve zbog kojih putnici, naročito na Horgošu čekaju više sati na vrelom asfaltu.

Na putničkom prelazu na Horgošu nema većeg zadržavanja, čak i kada je juče bio pojačan špic na ulazu, otvorene su još dve trake, a izlaza gotovo da i nije bilo. Kada god je gužva na Horgošu i Kelebiji putnici bi trebali da koriste alternativne pravce, a to su Bajmok, Bački Vinogradi i Đala, a ta tri prelaza rade do 19 časova.

Miroslav Lehman

printskrin

 

 

 

Prema nezvaničnim informacijama, osim što je putnika znatno više u ovom periodu mađarski carinici rade sporo zbog procedure koje nalaže EU i navodnog tihog štrajka.

Treba napomenuti, kada je Horgoš u pitanju, da kamionski saobraćaj ne jenjava. Dolazi do velikih začepljenja i ljudi čekaju po šest i više sati. Razlog zastoja kamiona je ista priča kao i sa putničkim saobraćajem na mađarskoj strani.

Na najfrekvetnijem graničnom prelazu vozila mogu stati u šest traka, a sedma je za autobuse. Putnici višesatna čekanja u narednom periodu mogu da očekuju na ulazu u zemlju petkom, subotom i nedeljom, dok u toku radne nedelje situacija može da varira.

Granica gužva čekanje

Alo!/D.V.

Granica gužva čekanje, Foto: Alo!/D.V.

Krajem avgusta i u septembru očekuje se pojačan saobraćaj na izlazu iz zemlje, kada se strani državljani u većem broju vraćaju kući ili sa odmora. I tada će najveće gužve biti vikendom, dok je od ponedeljka do petka situacija najčešće promenjiva.

Da bi skratili vreme čekanja i da bi bili od pomoći onima koji imaju dilemu na koji granični prelaz da se upute, veliki broj građana je aktivan i u grupama na društvenim mrežama. Putnici koji stignu na Horgoš najčešće objave status u kome opisuju trenutnu situaciju, dok oni koji planiraju putovanje postavljaju pitanja o vremenu zadržavanja.

Mađarska policija najčešće usmerava putnike prema Tompi, odnosno, našoj Kelebiji, graničnom prelazu koji kao i Horgoš radi 24 sata.

Pasoš

Profimedia.rs

Pasoš, Foto: Profimedia.rs

Ne mogu svi pasoši na svaki prelaz

Kelebija je preporuka i naših carinika, ali postoje i drugi alternativni prelazi a to su Horgoš 2, Bački Vinogradi, Đala i Bajmok, naročito za putnike koji dolaze iz pravca Beča.

kiša. pljusak, grad

Alo!

 

Bački Vinogradi – Ašothalom radi od 7 do 19 sati i namenjen je isključivo za putnička vozila i državljane Srbije, Mađarske i EU. Identična situacija je na prelazu Bajmok – Bačalmaš. To znači da putnici sa kanadskim ili švedskim pasošem ne mogu ići na te prelaze. Svi koji imaju pasoše trećih zemalja, tu spadaju i Turci moraju da koriste prelaze Horgoš i Kelebija.

Trenutno, na putu do ili od graničnih prelaza nema radova koji bi mogli da uspore saobraćaj. Kako se navodi i na sajtu AMSS nema zadržavanja na naplatnim rampama.

Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje

Shutterstock/Ilustracija

Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Crna Gora

Prilike na dva granična prelaza kod Prijepolja ukazuju da građani Srbije ne hrle masovno na odmor u Crnu Goru, makar u ovo doba godine. U poređenju sa početkom jula prošle i ranijih godina, na prelazima Jabuka i Gostun gužve su male.

- Čeka se u proseku 10-15 minuta, tokom noći ni toliko. Veće gužve po običaju očekujemo za vikend. Pojačani saobraćaj tek sledi, mada smo prošle godine još od 20. juna imali mnogo veće kolone nego sada. Da li turisti iz Srbije umesto Crne Gore biraju druge destinacije ili će na more u ovu zemlju kasnije, pokazaće vreme - nezvanično nam je rečeno na GP Jabuka.

Na Gostunu se u putničkom saobraćaju čeka u proseku oko pola sata što nije predugo zadržavanje s obzirom da tokom leta putnici ovde izgube po dva i po do tri sata. U teretnom saobraćaju nema gužve.

Ka BiH gužve samo petkom i nedeljom

Granični prelaz Kotroman prema BiH beleži frekventniji saobraćaj petkom popodne i nedeljom uveče. Petkom kolonu naprave vozila iz Srbije koja uglavnom putuju ka Trebinju ili crnogorskom primorju, ali iz putnici iz BiH koji žive i rade u Srbiji a vikednom putuju kući. Ostalim danima nema gužve, zadržavanja su najduže 30 minuta.

Bugarska, more

EPA/DIMITAR APOSTOLOV

Bugarska, more, Foto: EPA/DIMITAR APOSTOLOV

Gužve i u međuprostoru sa Bugarskom

Kako nam je rečeno u AMSS, kada su u pitanju oni koji putuju u Bugarsku, valjalo bi da imaju u vidu da se kolone stvaraju na GP Gradina. Zbog pojačane kontrole, imajući u vidu da je Bugarska deo Evropske unije, međuprostor dve zemlje postane krcat, toliko da se kolona "prelije" i na izlazu iz Srbije.

Treba imati na umu i da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji rade u državama EU i oni najviše koriste put preko Bugarske pa je zato i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Srbiju tako i na samom graničnom prelazu i dalje kroz Bugarsku.

Kada je u pitanju granica sa Severnom Makedonijom, iz AMSS kažu da je saobraćaj pojačan i na ulazu i na izlazu iz naše zemlje, ali da je u pitanju blago povećanje frekventnosti saobraćaja, te da nema višesatnih zadržavanja.

Carinici i policija sa prelaza Preševo prošle godine su u udarnoj sezoni između 15. jula i 15. avgusta savetovali turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski, gde su zadržavanja nešto kraća. Takođe prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Ikarija, Grčka

Profimedia

Ikarija, Grčka, Foto: Profimedia

Makedonija i Grčka

Kritični dani za putovanje preko Makedonije je 2. avgust (ove godine je to petak i velika većina će ga spojiti sa vikendom) kada se tamo slavi veliki praznik Ilinden i veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj. Drugi važan datum jeste 28. avgust kada je praznik Uspenje Presvete Bogorodice pa su i tada veće gužve na granicama.

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest sati ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom jer je u to vreme je smena carinika i policajaca pa se na prelazu čeka oko pola sata, čak i ako nema gužve.


Kada je Grčka u pitanju dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom na ulazu, a nedeljom i ponedeljkom na izlazu, ali takođe 1. i 15. u mesecu kada su smene turističkih agencija.

Iz operativnog centra AMSS-a ipak preporučuju putnicima, ukoliko ikako mogu svoj odmor da oprganizuju tako da do granice dođu tokom radnog dana, kako bi izbegli vikend gužve.

Takođe, napominju vozačima i da se blagovremeno informišu na njihovom sajtu, kao i da preko njihovih kamera uživo prate stanje na graničnim prelazima.

PROČITAJTE JOŠ: