TRADICIJA DUGA SKORO POLA VEKA Ovde možete kupiti "nutelu" od meda, pronaći spas od zime i zagrejati se uz medovaču

Međunarodni sajam pčelarstva, 46. po redu, trajaće do 4. oktobra, a smešten je u Tašmajdasnkom parku.

Međunarodni sajam pčelarstva
Međunarodni sajam pčelarstva, Foto: Alo.rs/M.Š.

Sivi i u momentima kišni dan nije zaustavio vredne pčelare da i ovog puta Beograđane obraduju zdravim preparatima napravljenim od strane najvrednijih radnika sveta - pčela!

Nemala grupa stanovnika naše lepe prestonice namenski je ili sasvim slučajno zalutala u ovaj kutak grada na kome su smešteni štandovi, svaki drugačiji od prethodnog, prepuni proizvoda napravljenih upotrebom meda, polena i drugih zdravih sastojaka.

Anketa:

Da li volite med?

Ukupan broj glasova: 52

  • Da.: 96% (50)
  • Ne.: 4% (2)

Mahom stariji prodavci spremno dočekuju svakog zainteresovanog i potencijalnog kupca ili radoznalog prolaznika, da mu objasne pojedinosti proizvoda koji se nalazi izložen na prodajnom pultu i dozvole mu da proba specijalitet.

Okruženi zlatnim bojama meda grupa Beograđana ispituje svaki štand i kroz pitanja prodavcu dobija odgovore i preporuke koji med je najbolji za određena zdravstena stanja ili podizanje imuniteta u vremenu koje je zahvatilo celu planetu Zemlju, pandemiju korona virusa.

Neki od zanimljivih slatkiša na koje smo "šunjajući" se kroz štandove naleteli, a i imali mogućnost da probamo je nešto što bi se moglo nazvati "Nutelom od meda", odnosno mnogo zdravijom zamenom krema koji veliki broj ljudi u najmanju ruku obožava.

Međunarodni sajam pčelarstva
Veverko ukusom nalikuje na cokoladni krem, Foto: Alo.rs/M.Š.

Kako nam je ljubazna prodavačica objasnila u pitanju je krem napravljen upotrebom meda i lešnika, ali i drugih zdravih sastojkaka koji su tajna ovog izvanrednog proizvoda koji nosi ime "Veverko".

Hodajući dalje i krećući se prema ostalim štandovima, sa vaše leve, ili desne strane nalaze se najrazličitiji proizvodi od meda kao što su najraznovrsniji medovi, rakija medovača, mleč  ili propolis kapi koje se koriste za poboljšanje rada pluća, imuniteta i kao potpora zdravlju.

Osušeno voće uronjeno u med, kao specifičan vid konzervisanja namirinice, sačuvaće, navode prodavci, "sve zdrave materije unutar sebe duži period".

Međunarodni sajam pčelarstva
Voce u medu, Foto: Alo.rs/M.Š.

Ovakvo liofizilovano, dehidrirano voće, je prava poslastica u šta smo imali priliku da se uverimo.

Međunarodni sajam pčelarstva
Međunarodni sajam pčelarstva, Foto: Alo.rs/M.Š.

Među brojnim izlagačima nalaze se i dve mlade osobe, Damjan i Ana.

Damjan je unuk Slavka Jakovljevića pionira ovog sajma i inicijatora istog.

Međunarodni sajam pčelarstva
Ana i Damjan, Foto: Alo.rs/M.Š.

On u društvu Ane izlaže proizvode od meda, organski sok od jabuke, ali i prodaje priručnik koji je napisao njegov deda, vrsni pčelar, namenjen onima koji žele da se oprobaju u ovom izuzetnom poslu, pčelarstva.

- Ana i ja smo ovde već četvrtu godinu, volimo prirodu i bavimo se organskom proizvodnjom. Ne smeta nam kiša koja rominja i rado razgovaramo sa onima koji imaju pitanja vezana za pčelarstvo i naše proizvode - rekao je vredan mladić, kome u prodaji pomaže ništa manje vredna Ana.

Međunarodni sajam pčelarstva
Najrazlicitiji proizvodi od vune, Foto: Alo.rs/M.Š.

Kako se štandovi približavaju kraju, oni najbliži crkvi Svetog Marka izlažu proizvode od vune, a tu su topli džemperi, čarape, haljine i kaputi koji kako kažu prodavci i tvorci istih "uvek pobede zimu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi