Patrijarh Irinej
Alo! Masanori Jošida
Patrijarh Irinej

Alo! Masanori Jošida

Patrijarh Irinej, Foto: Alo! Masanori Jošida

Rado se odazivao na naše pozive i davao intervjue i izjave. Poslednji put, sa patrijarhom je novinarka „Alo!“ razgovarala tačno tri nedelje pre smrti Njegove svetosti. Povod za razgovor bio je odlazak mitropolita Amfilohija, a taj poslednji intervju, koji je urađen 30. oktobra, objavljen je dan kasnije u narodnim novinama „Alo!“. Taj dan, kako je tada kazao za naš list, bio je jedan od najtežih dana u celom njegovom životu.

- Ovo je velika žalost, velika tuga, veliki gubitak! Današnji dan jedan je od najcrnjih za našu svetu crkvu, za naš narod, ali sigurno i za celokupno pravoslavlje. Bez Amfilohija ništa više neće biti isto, to je svima već jasno. Ostali smo bez velike ličnosti, koja je ostavila neizbrisiv trag - kazao je tada patrijarh, ne sluteći da će tri nedelje posle tog razgovora uslediti još jedan crn dan za našu svetu crkvu, narod i pravoslavlje - njegov odlazak.

O mitropoliti Amfilohiju

Mitropolit Amfilohije

EPA

Mitropolit Amfilohije, Foto: EPA

- Bio je dobar čovek i vrstan teolog. Mnogo je voleo svoj narod, svoje stado i potpuno je bio predan Gospodu. Pre svog odlaska uspeo je da odbrani svetinje u Crnoj Gori...

Dosta je ratova

Patrijarh Irinej

AP Photo/Darko Vojinovic

Patrijarh Irinej, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

- Dosta nam je rata i ratovanja, krvi i prolivanja krvi, trebalo bi da malo živimo u miru, slozi i ljubavi. To je poruka i svim političarima, nemojte pričati o ratu, dosta ga je bilo.

U Crnoj Gori je vera živa

Litije

FB

Litije, Foto: FB

- Ne skrivam da sam veoma srećan što se narod probudio, što se vera u narodu probudila, što je vera u Crnoj Gori opet živa! To je video ceo svet, taj narod se neće predati lako!

Putin s ljubavlju govori o srpskom narodu

Irinej i Putin

Ilustracija

Irinej i Putin, Foto: Ilustracija

- Putin je tako prirodan, ljubazan čovek. Naši razgovori, i taj prvi, ali i svi ostali, bili su potpuno ljudski, srdačni i zaista me je oduševio način na koji je razgovarao sa mnom. Veoma me je ganulo kada sam čuo sa koliko ljubavi je govorio o srpskom narodu, našim bratskim odnosima, pravoslavlju, Crkvi.

Čuvajte Republiku Srpsku

Patrijarh Irinej

AP Photo/Darko Vojinovic

Patrijarh Irinej, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

- Volimo svoju otadžbinu, gde god da žive Srbi, to je Srbija, pa bilo da su u Bosni, u Crnoj Gori ili na drugim mestima. Braći iz Republike Srpske kažem - čuvajte Republiku Srpsku i onog koji danas vodi narod Srpske, to je jedini način da Srpstvo opstane.

Pročitajte još: