"KUKU MENI, SRBIJO" Ovako je patrijarh Pavle reagovao na vest o smrti Slobodana Miloševića! Isplivala strogo čuvana tajna!

Đuro Zagorac u knjizi "Slobodan Milošević - lične, političke i sudske drame" opisuje momenat smrti Slobodana Miloševića i reakcije u Srbiji. Po prvi put imamo priliku da čujemo kako je reagovao patrijarh Pavle na tu vest.

Patrijarh Pavle
Patrijarh Pavle, Foto: Profimedia

Srbija se, na vest o smrti Miloševića iznenadila i istovremeno zbunila. A toliko halabuke, uz suze i anateme, obaranja, hapšenja, suđenja... I sad, on se vraća. Nema kazne, nema krivičnog dela. Svako je nvein nalaže pravo - dok se ne osudi. Socijalisti su želeli da večno počiva u Aleji velikana, kao prvi na izborima izabrani predsednik Srbije i treće Jugoslavije.

- Kakav Beograd, kakve Aleje i počasti, tu nema mesta za diktatora, zar da on počiva pored Zorana Đinđića, uzvraćali su protivnici, uz zvižduke i protestne rekvizite, ali i zabrane (gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović).

- Ohladite malo, pozivali su iz Moskve Miloševićeva supruga i sin Marko - oni će ga sahraniti u Moskvi da "tamo odmori dok se Srbija ne vrati sebi".

Neka Miloševića sahrane oni kojima smo ga i predali "bez reversa", tamo i gde je umro, kao najbolje rešenje nudili su pravnici humanisti.

Srbi su se međusobno nadmetali, a Srbija ružila pred svetom. "Kuku meni, Srbijo", uzviknuo je, govorilo se, oboleli patrijarh Pavle.

Slobodan Milošević
Slobodan Milošević, Foto: AP/Darko Vojinović

Patrijarh je poručio da očekuje od državnih organa i naroda da budu na visini svoje odgovornosti pred Bogom, istorijom i tragičnim krajem Miloševićevog zemnog života.

Milošević je na kraju sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi