SDO obrok, JNA, konzerve,
Printscreen youtube
SDO obrok, JNA, konzerve,

Printscreen youtube

SDO obrok, JNA, konzerve, , Foto: Printscreen youtube

Svako ko je služio vojsku u uniformi i sa oružjem nezaobilazno se prilikom boravka na logorovanju ili maršu susreo sa čuvenim SDO (Suvim dnevnim) obrokom koji su dobijali svi vojnici kao sledovanje.

O SDO obrocima i danas se raspredaju mitovi o tome šta se sve iz koje godine jelo. Pa su tako oni što su služili vojsku 1980-tih godina govorili da su jeli konzerve sardina i mesnog nareska sa kraja 1960 tih godina prošlog veka, a oni koji su obukli uniformu 1990-tih godina za vreme građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije susreli su se konzervama iz 1985.

Pročitajte još:

 

Bilo je tu menjanja konezrvi posebno slodovanja mesnog nareska, pa je često znalo da nekom umesto goveđeg zapadne svinjski mesni narezak ili obratno, što je opet zavisilo od toga ko voli kakvu konzervu, gde je posle otvaranja bilo potrebno nožem skinuti višak masti da dođe do mesa.

Mit o SDO obrocima i danas je ostao. Pošto je od od smrti JNA prošlo već 28 godina, novi trend koji je postao hit na internetu je demistifikacija oružane sile eks SFRJ koja je poklekla iznutra, a da nije opalila metak ka agresoru.

 

U toj demistifikaciji najdalje su otišli momci sa " Jutjub" kanala „Krombat“ odlučili su da isprobaju kvalitet nekadašnjih sledovanja suvih obroka, koji su dobijali vojnici u bivšoj Jugoslaviji. A gde bolje testirati tako nešto nego ispred čuvenog napuštenog podzemnog vojnog aerodroma Željava, izgrađeng na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, o kome se i dalje raspredaju mitske priče.

Ono što ih je iznenadilo je da su mesni narezak, riba i pirinač i dalje dobro mirisali nakon otvaranja konzervi i da nisu bili pokvareni. Tridesetak godina stare konzerve nalazile su se u očuvanoj originalnoj kutiji, koju su u Jugoslovenskoj narodnoj armiji odlično bile zapakovane i očuvane.