SREDNJOŠKOLCI POVRAĆALI NA SVE STRANE, HITNA IH SKUPLJALA! Ovaj grad u Srbiji razorila bakterija! Otrov pokupili iz istog priloga, svi završili na infektivnoj!

Uzrok zdravstvenih problema srednjoškolaca iz Nove Varoši, a njih 23 još uvek leži na infektivnim odeljenjima bolnica u Prijepolju i Užicu, najverovatnije je salmonela koja je do sada dokazana u dva slučaja i zbog koje je prijavljena epidemija.

Hitna pomoć
Hitna pomoć, Foto: Alo!/Dejan Briza

Svi đaci koji su hospitalizovani od prošlog utorka do petka sa tegobama u vidu povraćanja, povišene temperature i proliva, ispričali su lekarima da su u jednom objektu brze hrane u Novoj Varoš kao dodatak jelima koristili majonez. Pretpostavka je da je upravo ova namirnica uzročnih salmonele.

 

-U petak pre podne smo Institutu „Dr Milan Jovanović Batut“ prijavili epidemiju infekcije nepoznate bakterije kod 22 đaka, od kojih je 19 bilo hospitalizovano. Svi su uzrasta od 15 do 18 godina. Uzorci njihovih stolica su upućeni na analizu, a juros smo dobili potvrdu da je kod njih dvoje, čiji su rezultati do sada poznati, izolovana salmonela. Za očekivati je da se ona izoluje i u ostalim uzorcima, - rekla je dr Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

U petak popodne na bolničko lečenje, rečeno nam je u Zdravstvenom centru Užice, u dve bolnice primljeno je još četvoro srednjoškolaca iz Nove Varoši, tako da u Prijepolju trenutno leži njih 12, a u Užicu 11. Niko od njih za sada nije otpušten na kućno lečenje, ali su dobrog zdravstvenog stanja i oporavljaju se.

 

Objekat brze hrane u kome su jela deca zatvoren je u petak po nalogu Sanitarne inspekcije koja će, potvrdila nam je načelnica Snežana Tadić, protiv vlasnika podneti prekršajnu prijavu. Na policiji u Novoj Varoš je, kaže ona, je da li će biti pondeta i krivična prijava.

RHMZ UPOZORAVA! SKLANJAJTE SE SA ULICA ŠTO PRE! U narednih nekoliko sati čeka nas potop biblijskih razmera! Rekama preti izlivanje, a Srbiji isti scenario kao pre 5 godina!

Prema nezvaničnim saznanjima, Vetrinarska inspekcija je takođe u petak obišla taj objekat brze hrane sa namerom da uzorkuje namirnice. Međutim, sva hrana i dodaci jelima koji su u tom trenutku zatečeni, pa i majonez, bili su tek kupljeni i ispravni.

-Iako nema materijalnih dokaza da je nešto od namirnica bilo neispravno, kao osnov za prijave poslužiće anketa u kojoj su se oboleli izjasnili da su jeli piletinu, pljeskavice, kobasice, viršle, ali su svi kao dodatak koristili majonez, - kaže načelnica Sanitarne inspekcije.

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi