Zrenjanin
Shutterstock/Zeljko Vranjkovic
Zrenjanin

Shutterstock/Zeljko Vranjkovic

Zrenjanin, Foto: Shutterstock/Zeljko Vranjkovic

Ukratko: Rezervoar u kome se vrši predtretman nije zaštićen od kiše, snega, ptica, insekata, mikroorganizama iz vazduha, čestica prašine. Fabrika je koristila za prečišćavanje mimo ugovora hlor dioksid, a trebalo je natrijum hipohlorit. Količina otpadnih voda u postrojenju višestruko prevazilazi dozvoljene vrednosti.

Zabeleženo je i izlivanje otpadnih voda iz kanalizacionog šahta na mestu priključka, a na sve to merač otpadne vode u postrojenju nije ni bio ugrađen. Ove otpadne vode utiču na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema Zrenjanina.

Uvidom u tehnički izveštaj o radu fabrike može se sloboodno zaključiti - potpuna katastrofa!

I sve se događa ne samo na 17 godina od kako je u ovom gradu voda proglašena neispravnom zbog arsena, već i 15 godina posle potpisanog ugovora za izgradnji fabrike. Od tada - 28. novembra 2006. godine pa do danas, mnogo se toga događalo: menjali se gradonačelnici, smenjivale firme, novi ugovori i tenderi, najavljivana pijaća voda, fabrika povremeno puštala čistu vodu, a pre mesec dana eksplodirao joj je i deo pogona...

Odustaje se od fabrike?!

Ipak, jedna stvar je ostala ista. Agonija u ovom gradu se nastavlja i ispravne vode u zrenjaninskim česmama nema. Otuda je čuveni zrenjaninski pogon definitivno najbliži opisu - ukleta fabrika.

Najnovija vest, koja nikako ne obećava su rezultati tehničkog izvešataja odnosno monitoringa rada fabrike.

Kako kažu u JKP Vodovod i kanalizacija rezultati istraživanja rada fabrike kao posledicu mogu imati i da se potpuno odustane od fabrike.

Voda, voda za piće, čaša vode

Alo.rs/M.Š.

Voda, voda za piće, čaša vode, Foto: Alo.rs/M.Š.

Tokom 29 dana monitoringa pogona, od 34 razmatrana tehnička uslova, fabrika vode nije ispunila nijedan.

Danas se o izveštaju oglasilo i Javno preduzeće i navelo da za sve ove godine nisu ispunjeni uslovi propisani javnom nabavkom iz 2014. godine, počev od upotrebne dozvole, priključka na kišnu kanalizaciju, protivpožarnog elaborata...

Šta sve stoji u tehničkom izveštaju stručnjaka o radu uklete fabrike:

- Većina uzoraka vode iz posmatranog perioda ima nedozvoljene napomene o mirisu. Osim toga, od 105 analiza prečišćene vode 13 uzoraka nije zadovoljilo odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, a u 36 pojedini parametri poput boje, amonijaka, bora i arsena bili su na gornjoj granici maksimalno dozvoljenih koncentracija.

- Ugroženo je gradsko izvorište vode Mihajlovačka jer gubici vode u pogonu višestruko prevazilaze propisanu granicu. Gubici koje fabrika pravi dovode do iscrpljivanja izvorišta, prevazilaze okvire dozvoljenih eksploatacionih rezervi izvorišta

- Ukupna količina otpadnih voda u postrojenju višestruko je prevazilazila dozvoljene vrednosti. Zabeleženo je i izlivanje otpadnih voda iz kanalizacionog šahta na mestu priključka. na sve to merač otpadne vode u postrojenju nije ni bio ugrađen.

- Ovakva otpadna voda utiče na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzanje propadanje kanalizacionog sistema. Visoka koncentracija toksične materije arsena zdravstveno ugrožava ljude na održavanju kanalizacionog sistema. Pored toga, nije bilo upostavljeno ni obrađivanje mulja.

- Pogon nema ni priključak kišne kanalizacije.

– Prilikom obilaska postrojenja, uočeno je da se pumpe za doziranje hemikaliija i rezervoari hemikalija nalaze na otvorenom i nezaštićeni su od vremenskih uslova. Rezervoar u kome se vrši predtretman nije zaštićen od kiše, snega, ptica, insekata, mikroorganizama iz vazduha, čestica prašine, čime se stvaraju uslovi za potencijalnu kontaminaciju vode u predtretmanu.

- Dezinfekcija prečišćene vode takođe nije bila onakva kakva je bila propisana – umesto da koristi hlor dioksid, fabrika je zapravo upotrebljavala natrijum hipohlorit.

- „Vodovod” nije mogao daljinski da upravlja vodosnabdevanjem onda kada fabrika vode ne radi jer nije funikcionisao režim bajpasa.

Poslednja vest o fabrici bila je pre oko mesec dana 14. decembra prošle godine. Tada je eksplodirao jedan deo pogona. Cela stvar se i danas opisuje kao “havarija” jer nadležni organi nisu dali precizne odgovore šta se uopšte dogodilo.

HRONOLOGIJA JAVAŠLUKA I PROMAŠENIH POTEZA

20.1.2004.

Odlukom sanitarnog inspektora upotreba vode iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće i spremanje hrane, a razlog je prekomerna količina arsena koja je pronađena tokom analiza.

28.11.2006

Tadašnji gradonačelnik Goran Knežević i direktor „Vodovoda“ Bratislav Tomić potpisali su ugovor o izgradnji Fabrike vode sa predstavnicima kompanije S&A Capital iz Čikaga. Najavljeno je da će voda biti za piće do avgusta 2007, međutim, usledila je čitava serija raspisanih, ali i propalih tendera.

18.4.2012

„Vodovod“ je sa nemačko-austrijskom firmom VTE Vasertehnik potpisao ugovor o izgradnji pogona za filtriranje pitke vode vredan 25,6 miliona evra. Sve je trebalo da bude gotovo za tri godine.

28.12.2014.

Odbornici SO Zrenjanin izglasali su raskidanje ugovora sa Nemcima jer voda, navodno, „ne bi zadovoljavala sprske, već blaže uslove kakvi važe u EU“.

15.2.2015.

Potpisan ugovor sa konzorcijumom Gruppo Zilio iz Novog Sada i Sinerteh iz Beograda za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, koji će potom „Vodovodu“ prodavati po ceni od 28 evrocenti po kubiku.

15.6.2017.

Postrojenje pušteno u probni rad, najavljeno je da će voda uskoro biti puštena u zrenjaninski vodovodni sistem.

29.12.2017.

Gruppo Zilio podnela tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva zdravlja jer je odbijalo da izda saglasnost sanitarne inspekcije na tehničku dokumentaciju fabrike.

30.1.2018.

Ana Brnabić rekla „da je Zrenjanin na korak da dobije vodu za piće“, da je fabrika završena ali da postoji problem jer po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija ne može da se bavi prečišćavanjem vode.

7.12.2018.

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o komunalnim delatnostima kojima je omogućeno da da privatne firme, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

21.12.2018.

Ponovo počeo probni rad

4.4.2019.

Postrojenje prestalo sa radom zbog, kako su rekli, mehaničkog zagađenja sirove vode iz bunara koje je pretilo da ošteti opremu.

28.12.2019.

Iz Vodovoda saopšteno da je vodosnabdevanje vodom iz novog postrojenja prekinuto jer kvalitet vode ne zadovoljava potrebne standarde.

13.2.2020.

MUP saopštio da su tri osobe privedene jer se sumnjiče za zloupotrebe u vezi sa fabrikom vode u Zrenjaninu.

2020.

Fabrika u par navrata isporučivala vodu, a onda je u decembru eksplodirao deo pogona.

Pročiajte još: