slava, tradicija, vera, pravoslavlje
Tanjug

 

slava, tradicija, vera, pravoslavlje

Tanjug

slava, Foto: Tanjug

* Mala Gospojina koja se sutra obeležava, ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru označenih crvenim slovom

* Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu, a ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka

* Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu studeničkog manastira

Mala Gospojina koja se danas obeležava, ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru označenih crvenim slovom. Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu, a ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.

Praznik Marijinog rođenja je 21. septembra, ali nije poznato od kada se slavi i obeležava.

Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu studeničkog manastira.

Vesti su loše: Smrzavaćemo se! Spremite se za neizdrživo! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 20.09.2019. 16:18 Neočekivano! kiša, nepogode, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Masanori Jošida * U Srbiji će sutra jutro biti hladno, * Tokom dana biće sunčano, uz slab vetar, promenljivog pravca, koji će krajem dana preći u istočni i jugoistočni, prognoza je Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) * U nedelju se još ponegde očekuje slab prizemni mraz (slana) U Srbiji će sutra jutro biti hladno, u većini mesta sa slabim prizemnim mrazom, a po kotlinama sa kratkotrajnom maglom.

Maloj Gospojini posebno se raduju mladi koji bi trebalo da pohode svetinje.

U narodu se ovaj praznik slavi i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice u svečanom ruhu, iako ne slave i ne idu na slavu, više dana provode u prazničnom raspoloženju, posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.

Crkva, pravoslavlje,

Alo!/Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Veruje se da će jesen i zima biti blagi, bez mnogo hladnih dana, ako na današnji praznik bude vedro bez oblaka i ako se vidi sunce veći deo dana. Na Malu Gospojinu, isto kao i na Veliku Gospojinu, prema narodnom verovanju, postoje i određene zabrane.

Pročitajte još:

Žene tako danas ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove. Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

 

crkva, slava, vera

Alo!/Masanori Jošida

Crkva, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Na današnji dan navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina