Potpisivanje sporayuma
Tanjug
Koridor 10

Tanjug/Sava Radovanović

Koridor 10, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Grčka kompanija "Aktor Sa" ubrzano privodi kraju radove na završetku istočnog kraka Koridora 10, od Niša do bugarske granice, i najavljuje širenje poslovanja na Balkanu.

Kako kažu za Tanjug u ovoj multinacionalnoj kompaniji sa sedištem u Atini, od 2011. godine i prvog angažmana na deonici od Neradovca do Srpske kuće, "Aktor" je u Srbiju uneo ukupno 72 miliona evra.

Skoro polovina tog novca uplaćena je u poslednje dve godine, od aprila 2017, s dolaskom Simosa Panajotidisa na rukovodeću funkciju u kompaniji, ali i imenovanjem Aleksandosa Egzarhua na mesto generalnog direktora "Aktora".

Pročitajte još:

Samo u poslednje dve godine, kako napominju, kompanija je prebacila iz grčke centrale u Srbiju 35 miliona evra, kako bi uspešno realizovala zacrtane planove u izgradnji deonica auto-puta na kojima je angažovana.

Precirizaju da su od 1. aprila 2017. do kraja te godine uneli iz Grčke u Srbiju 19,7 miliona evra, tokom 2018. još 11, 4 miliona i u prva tri meseca ove godine dodatnih 3,7 miliona evra.

Rukovodstvo "Aktora" trenutno radi na realizaciji plana programa za izmirenje zaostalih dugovanja prema podizvođačima.

Ponosni su na aktivno učešće kompanije u izgradnji i modernizaciji saobraćajne infrastrukture u Srbiji. "Aktor" je do sada u Srbiji završio deonice Donji Neradovac - Srpska kuća, Crvena reka - Čiflik, Staničenje - Pirot i obilaznicu oko Dimitrovgrada. Sve ove deonice su puštene u saobraćaj.

Najavljuju i širenje poslovanja na Balkanu.

Naime, generalni direktor "Aktora" Aleksandros Egzarhu potpisao je sredinom ovog meseca u Bukureštu sa generalnim direktorom rumunske kompanije za administraciju putne infrastrukture (CNAIR), Narcisom Neageom, ugovor o projektovanju i izgradnji trećeg dela (Lot 3) Bukureštanske obilaznice, dužine 18 km.

Ukupna vrednost tog projekta je 180 miliona evra.

"Ovim projektom inaugurišemo novu eru u dugoročnom prisustvu ''Aktora'' na Balkanu. ''Aktor'' poseduje stručnost, specijalizovanu radnu snagu i finansijsku stabilnost da se nosi sa najzahtevnijim projektima, zadržavajući vodeću ulogu u izgradnji i modernizaciji važnih infrastrukturnih projekata za razvoj jugoistočne Evrope", kaže generalni direktor "Aktora" Alekandros Egzarhu za Tanjug.

Kompanija trenutno završava četiri velika drumska i železnička projekta u Rumuniji.

Dva od njih, autoput "Baia Mare - Sighetu Marmatiei" i deo "Micasasa - Coslariu" pruge "Brasov - Simeria" uglavnom su završeni, dok su pruga "Gurasada - Ilteu 2C" i "Sebes - Turda" autoput u izgradnji.

Tokom 17-godišnjeg prisustva u Rumuniji, "Aktor" je uspešno završio devet važnih infrastrukturnih projekata, među kojima je poslednji deo autoputa "Bukurešt - Ploešti" (A3) koji je otvoren u decembru 2018. godine.