Pasoš
Profimedia.rs
Pasoš

Profimedia.rs

Pasoš, Foto: Profimedia.rs

Ambasador Šebšub je razgovarao sa studentima Visoke turističke škole (VTŠ) u okviru manifestacije Dan Alžira na toj visokoškolskoj instituciji.

- Turisti iz Srbije treba da upoznaju Alžir, "zemlju sa hiljadu lica", kao što i Alžirci trebaju da prošire znanja o Srbiji - poručio je ambasador ove severnoafričke države.

Alžir beleži u proseku sedam miliona noćenja godišnje, a ta zemlja je tokom 2016. godine zabeležila više od dva miliona poseta, što je povećanje od 19,27 odsto, u odnosu na 1,7 miliona u 2015. godini.

- Srbija i Alžir gaje prijateljske odnose još iz perioda alžirske revolucije i Alžirci nisu zaboravili pomoć koju je njihovoj domovini tokom oslobodilačkog rata pružala nekadašnja Jugoslavija, prva zemlja u Evropi koja je priznala Privremenu vladu Ažira - kazao je ambasador.

Vlada ove zemlje sa severa Afrike je 2008. godine usvojila Master plan razvoja turizma (SDAT 2030.) koji predstavlja strateški okvir za razvoj turizma Alžira, rečeno je na susretu.

Jedan od ključnih faktora razvoja ove zemlje su investicije u turizam, a iznose 700 miliona evra iz javnog sektora i 2,5 milijardi evra privatnog sektora, a prema podacima iz 2014. godine sektor turizma je prihodovao više od dve milijarde evra i uticao na zaposlenje 261.000 stanovnika.

Ova država se prostire na 2,4 miliona kvadratnih kilometara i ima raznovrsne krajolike, more, sa 1. 200 kilometara mediteranske obale, snežne planinske vrhove, a i prostranstva pustinje Sahare.

U Alžiru postoji veliki broj istorijskih i prirodnih lokaliteta i hiljadama godina starih gradova. Ovo bogatstvo prepoznala je Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), koja je sedam lokaliteta upisala na listu svetske baštine.

Komentari (1)

BG

26.04.2017 18:52

Alžir je uvek bila prijateljska zemlja.