Beograd, šetnja, građani
Alo!/Vladimir Marković
Beograd, šetnja, građani

Alo!/Vladimir Marković

Beograd, šetnja, građani, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Udruženje "Izlazak" uspostavilo je besplatno i anonimno savetovalište i telefonsku liniju kako bi pomoglo što većem broju porodica i pojedinaca suočenim sa problemom zloupotrebe droga tokom pandemije korona virusa, a u cilju da im omogući potrebnu dodatnu pomoć za prevazilaženje kako zavisnosti, tako i izolacije.

Udruženje "Izlazak" već više od 10 godina pomaže onima koji su se odvikli od zavisnosti i nalaze se u fazi oporavka.

Shodno ovoj situaciji telefonska linija 0800 104 100 je namenjena kako bi bila dostupna da pomogne i svima onima koji imaju, ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugroženi i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije.

Droga

Shutterstock

Droga, Foto: Shutterstock

- U vremenima kada moramo da živimo i ponašamo se drugačije svaki vid pomoći i podrške ugroženim grupama je dobrodošao. Zloupotreba droga i oporavak od zavisnosti od psihoaktivnih supstanci nisu prestali kada je širenje koronavirusa uznapredovalo - kažu u udruženju.

Ističu da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza korona virusom na njih delovala sa mnogo više štetnosti nego na opštu populaciju.

Kroz porast obolelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih zavisnika, gde bi se u njihovom lečenju od korona virusa pojavila dupla stigmatizacija.

Shodno tome iz Udruženja apeluju i na nadležne institucije da svi koji zatraže, dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć.

Navode da trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata sa ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nadjačati i biti iznad nje.

Povratak u zavisnost nije izlaz, a nada i načini kako prevladati ovakve situacije postoje, ističu.

Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i SZO (Svetska zdravstvena organizacija) na globalnom nivou trenutno preporučuje.

Policijski čas

Alo/Masanori Jošida

Policijski čas, Foto: Alo/Masanori Jošida

Zbog toga i Udruženje "Izlazak" želi da da svoj puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od zavisnosti i traže podršku.

Udruženje apeluje na građane da u ovoj novonastaloj situaciji potraže pomoć i podršku koju im savetnici tog udruženja koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pružiti, kako telefonski tako i online.

Besplatna i anonimna telefonska linija je pomogla da se znatan broj osoba koji imaju problema sa zavisnošću i njihove porodice po prvi put jave, zatraže pomoć i krenu putem oporavka.

Telefonska linija je namenjena kako bi bila dostupna da pomogne i svima onima koji imaju ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugroženi i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije.

Svi oni koji su ugroženi zloupotrebom droga, bilo da su sami zavisni ili da se nalaze u procesu oporavka ili pak njihovi najbliži, mogu pozvati na broj telefona 0800-104-100 od 8-16 sati radnim danima, informisati se o svemu što je bitno u ovom vremenu ili potražiti pomoć za njihov problem, kaže predsednik Udruženja Aleksandar Žugić.

Inače, ovo udruženje postoji od 2008. godine a implementira regionalni projekat pod nazivom "Biram Oporavak" u partnerstvu sa Svetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD).

Projekat se realizuje sa ciljem da se unaprede servisi za osobe u problemu zavisnosti.

Više informacija o povezanosti zavisnosti, oporavka i koronavirusa moze se naći i na www.biramoporavak.com