Predrag Azdejković i reditelj Stanislav Tomić
Tanjug/Komunikart-Mira Mulaimovi
Predrag Azdejković i reditelj Stanislav Tomić

Tanjug/Komunikart-Mira Mulaimovi

Predrag Azdejković i reditelj Stanislav Tomić, Foto: Tanjug/Komunikart-Mira Mulaimovi

Festival će ove godine trajati sedam dana i prikazaće više od 70 filmova iz celog sveta. 

Na ceremonij svečanog otvaranja festivala publici su se obratili specijalni gosti, reditelji Brus La Brus i Stanislav Tomić.

Kanadski reditelj Brus La Brus je rekao da je prvi put u Beogradu, da će sutra na programu biti prikazan njegov najnoviji film "Mizandristkinje".

"Film je upravo prikazan u Bogoti pre par dana, a posebno mi je drago što se sada prikazuje u Beogradu", rekao je La Brus.

Prema rečima osnivača i selektora, Predraga Azdejkovića, slogan ovogodišnjeg festivala inspirisan je rečima Endija Vorhola, koji je rekao da ljudi treba da se zaljubljuju zatvorenih očiju. U skladu sa sloganom, ovogodišnja festivalska selekcija promoviše ljubav prema partnerima, deci, roditeljima životu i umetnosti.

Festival je otvoren nastupom Ide Prester iz grupe "Lollobrigida", nakon kog je prikazan i prvi film u ovogodišnjoj selekciji, hrvatska komedija "Lavina", reditelja Stanislava Tomića. 

Film govori o Franji, muškarcu koji je nestao u lavini i za sobom ostavio dve supruge i dve ćerke, i koji se nakon smrti vraća iz mrtvih da bi porodici saopštio da je homoseksualac. Nakon projekcije održan je i razgovor sa rediteljem.

Pre svečanog otvaranja održana je i tribina Centra za marginu, pod nazivom "Seks rad i mediji - zašto (ne) danas.

Petak je rezervisan za druženje sa LaBrusom, koji će predstaviti svoj film "Mizandristkinje" o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat.

Biće reči i o njegovom dokumentarcu "Kvirkor: Kako pankovati revoluciju" o LGBT pankerima u kome je, pored Džona Votersa i Bet Dito, jedan od protagonista.

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala, Robin Kampijo biće u Beogradu da predstavi svoj film "120 otkucaja u minuti" koji je nominovan za najbolji evropski film.

Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu.

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film "Tom od Finske" o Touku Laksonenu koji se kao odlikovani oficir posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkih filmova koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za nagradu za najbolji kratki film.

Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala "Identities" Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala "Roze Film Dagen" Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i "Holandski dan", kada će biti prikazano pet holandskih filmova.

Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije "Kraljica Amsterdama" o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Festival 13. decembra zatvara dokumentarac o pop ikoni Grejs Džons koji je premijerno prikazan na festivalu u Torontu, a režirala ga je Sofi Fajns.

Festival će ugostiti i reditelje Stefana M. Mladenovića, Branislava Principa, Karni Haneman iz Izraela, Tima Dekkersa iz Holandije, Barbaru Muller i ekipu njenog filma "Nisa" iz Austrije i Samana Haghighivanda iz Irana.

Komentari (1)

momazver

07.12.2017 23:20

*Proleteri* svih zemalja ujedinite se!*Pioniri* maleni, mi smo vojska prava.Svakog dana rastemo ko zelena trava...*