Slobodan Milošević i Mira Marković
EPA/Srdjan Suki
Slobodan Milošević i Mira Marković

EPA/Srdjan Suki

Slobodan Milošević i Mira Marković, Foto: EPA/Srdjan Suki

Po tom planu, srpska teritorija formalizovala bi se u autonomnu oblast u Hrvatskoj, sastavljena iz dva dela, sa ukupno 11 opština, sa najširim mogućim ovlašćenjima, koja su išla čak i do sklapanja međunarodnih ugovora i sopstvenog novca.

Pročitajte još:

U jednom trenutku na zasedanju Skupštine Republike Srpske Krajine u Kninu izgledalo je da je prihvatanje Z-4 gotova stvar. Stranka Milana Babića SDS već je podelila dokument poslanicima, a on bi bio i usvojen da nije stigla suprotna naredba iz Beograda.

- U jednom trenutku dvojica najviših funkcionera RSK Milan Martić i Borislav Mikelić povukli su se na konsultacije na sprat. Kako se ispostavilo, direktno iz Beograda stigla je naredba da se plan odbije, što je potvrdio i sam Mikelić, koji je, izlazeći iz prostorije, okupljenima dobacio: "Ljudi, ne da Sloba" - priča jedan od poslanika, koji je bio na toj sednici, uz molbu da ga ne imenujemo.

Milan Martić

Youtube/Printscreen

Milan Martić, Foto: Youtube/Printscreen

O ovome je govorio i ratni gradonačelnik Knina Drago Kovačević, ističući da se mesecima pre "Oluje" govorilo da će napad uslediti i da je to bilo jasno kada je Z-4 odbijen.

- Bilo je sve jasno onog momenta kada je Slobodan Milošević odbio i zabranio prihvatanje plana Z-4, početkom februara 1995. Hrvati nikada nisu odbili plan Z-4 iz prostog razloga što je lojalni partner Franje Tuđmana, tadašnji beogradski režim, to uradio umesto njih i širom im otvorio vrata za intervenciju. Recimo, Milošević je Martiću i Mikeliću čak cinično napisao formulaciju kojom će plan odbiti, a glasila je: "Ne odbijamo ga, ali ga ne možemo primiti" - naveo je Kovačević.

Savo Štrbac iz "Veritasa"opisuje šta se dešavalo te 1995.

Ako vidite ovo u svom stanu, odmah zovite POMOĆ! Napada mozak i kičmenu moždinu, rizik za zdravlje NIKAD VEĆI! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.08.2019. 17:39 Iako izgledaju bezazaleno, mogu da izazovu meningitis i druge bolesti, napadajući mozak i kičmenu moždinu. Zgrada, Foto: Alo!/ Rajko Ristić * Pojavila se nova vrsta crva * Naučnici upozoravaju da je izuzetno opasna * Napada mozak i kičmenu moždinu Naučnici upozoravaju da je nova vrsta crva (latinski naziv je Platymedus manokwari), koja se pojavila izuzetno opasna.

- Sve ove priče kako je propao plan Z-4 ne isključuju jedna drugu, nekima sam i ja prisustvovao. Bio sam u delegaciji RSK kada su ambasadori doneli nacrt plana Z-4 u Knin, to je bilo krajem januara 1995. godine, Martić je kao predsednik RSK bio i vođa naše delegacije na kninskoj tvrđavi. Tu smo dočekali ambasadore EU, UN, SAD i Rusije (zato se i zove plan Z-4). Martić je rekao: "Nećemo ga primiti u ruke", a pre toga je on razgovarao sa Miloševićem i čekali smo ga da završi taj razgovor. Niko ga ništa nije pitao, a kad je razgovor završio, vrteo je glavom, kao "ne, ne i ne". Svi su protumačili to vrtenje glavom da je Milošević to odbio - priseća se Štrbac.

S druge strane, dodaje Štrbac, 3. avgusta 1995. uoči "Oluje" krajiška i hrvatska delegacija sastale su se u Ženevi i razgovaralo se o mirnom rešenju hrvatsko-srpskog sukoba.

- Medijatori, međunarodna zajednica, ponudili su da se nastave razgovori po planu Z-4 i naša delegacija je to parafirala, međutim, Hrvatska nije htela. Kad su naši prihvatili razgovore po tom planu, onda su Hrvati tražili bezuslovnu kapitulaciju od nas - tvrdi Štrbac.

Savo Štrbac

Tanjug Sava Radovanović

Savo Štrbac, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Prednosti plana Z-4

1. Krajina je imala pravo na predsednika, parlament, vladu i sudove, ime, zastavu, grb, sopstveni novac, upotrebu jezika i pisma, pravo na sopstvene poreze, policiju, carinu i sklapanje međunarodnih ugovora

2. Hrvatska vojska bi mogla da uđe u Krajinu samo na poziv krajiškog predsednika, hrvatski zakoni bi se sprovodili samo uz saglasnost Krajine, dok bi sporove između Krajine i Hrvatske rešavao poseban ustavni sud

3. Da su krajiški čelnici prihvatili plan, Hrvati bi ga najverovatnije odbili, što bi Srbima dalo veliki adut pred međunarodnom zajednicom

Ključni nedostaci

1. Sve izvan predviđenih 11 opština bi se odmah vratilo pod punu hrvatsku vlast, izuzev istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, za koje je bio predviđen dvogodišnji prelazni period

2. Srpska država u državi bila bi fizički podeljena na dva dela

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista