Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Predsednik Srpske radikalne stranke prof. dr Vojislav Šešelj ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je drugostepena presuda izrečena Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu u potpunosti neodrživa sa aspekta pravničke struke i da predstavlja gaženje elementarnih pravnih principa.

Pročitajte još:

Bivši predsednik Republike Srpske osuđen je na doživotnu robiju zbog navodnog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Šešelj je istakao da je jučerašnja presuda politički motivisana i da je u kontinuitetu sa svim ranijim presudama u Hagu, kada su u pitanju optuženi Srbi.

- Presudom su pogaženi elementarni pravni principi, principi međunarodnog humanitarnog i međunarodnog običajnog prava. Nisam verovao da će Karadžić biti oslobođen, ali sam se nadao da će otpasti optužnica za genocid u Srebrenici. Sud i dalje dokazuje da je antisrpski i da mu je cilj da izlaže Republiku Srpsku novim opasnostima u pogledu njenog opstanka - naveo je lider radikala i dodao da nema nijednog ozbiljnog pravnika u svetu koji može da kaže da se u Srebrenici zaista odigrao genocid.

- Mi smo više puta dokazivali da tamo nije bilo genocida. Pogledajte Međunarodnu konvenciju o genocidu iz 1946. i videćete da ovo u Srebrenici ne sadrži nijedan element genocida. Tu je izvršen ratni zločin streljanja najviše do 1.200 vojnika, nijedan civil, nijedna žena ili dete nisu ubijeni. I to streljanje je obavljeno pod sumnjivim okolnostima, ni Tribunal nije do kraja utvrdio ko su izvršioci streljanja na četiri lokacije - podsetio je dr Šešelj.

 

Lider radikala takođe je istakao da nema dokaza da je Radovan Karadžić izdavao naredbe za streljanje ratnih zarobljenika, da je štitio počinioce zločina, da je vođena politika vršenja zločina i da su postojali udruženi zločinački poduhvati. On je izneo uverenje da su haške sudije samo glasale, a da su pravi autori presude zapravo anonimni stručnjaci čija imena se ne navode u tekstu.

Šešelj je takođe najavio da Srpska radikalna stranka organizuje protestnu šetnju i skup u nedelju, 24. marta, sa početkom u 12 časova.

Skup se održava povodom dvadesete godišnjice NATO bombardovanja, a s obzirom na novonastale okolnosti, srpski radikali će takođe iskoristiti priliku da osude delovanje Haškog tribunala.