Nenad Stefanović
Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Privatna arhiva

Nenad Stefanović, Foto: Privatna arhiva

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje nasilje na ulicama i bezočno ponašanje pojedinaca koji su nasrnuli na druge građane, novinare, policiju, institucije i državno uređenje Republike Srbije, bez trunke obzira prema ljudskim životima, privatnoj i javnoj imovini, javnoj bezbednosti i trenutnoj epidemiološkoj situaciji. UST nalazi da je sinoćno nasilje pojedinaca i upad u državne institucije zapravo atak na osnovne demokratske principe društva i vladavinu prava, kao i da je više nego uočljivo da se pojedine nevladine organizacije ne oglašavaju ovim povodom. UST pozdravlja odlučnu, efikasnu i suzdržanu reakciju policije u cilju uspostavljanja javnog reda i mira, podsećajući da se svaka prekomerna upotreba sile mora ispitati i kazniti. UST očekuje da državni organi, u skladu sa zakonom, efikasno procesuiraju uhapšena lica, kao i da utvrde ko su inicijatori nasilja na ulicama Beograda.

- UST nalazi da je sinoćno nasilje pojedinaca i upad u državne institucije zapravo atak na osnovne demokratske principe društva i vladavinu prava, kao i da je više nego uočljivo da se pojedine nevladine organizacije ne oglašavaju ovim povodom - naveo je u saopštenju predsednik UST Nenad Stefanović i u ime Udruženja sudija i tužilaca pozdravio odlučnu, efikasnu i suzdržanu reakciju policije u cilju uspostavljanja javnog reda i mira, podsećajući da se svaka prekomerna upotreba sile mora ispitati i kazniti.

- Očekujemo da državni organi, u skladu sa zakonom, efikasno procesuiraju uhapšena lica, kao i da utvrde ko su inicijatori nasilja na ulicama Beograda, kaže Nenad Stefanović.

Pročitajte još: