Prodavnica
Alo!/ Masanori Jošida
Prodavnica

Alo!/ Masanori Jošida

Prodavnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Možda nije očigledno kada odete u supermarket, ali industrija izvoza i uvoza banana je velikom problemu i bori se sa opakom bolešću, koja pogađa ovo tropsko voće.

Bolest koja pustošli useve banana došla je na teritoriju Latinske Amerike, koja je ujedno i najveći izvozvnik banana. S obzirom na to, raste zabrinutost oko toga kako će ovo uticati na svetsko tržište.

Srbin smislio genijalan način da zaradi, od komšinice dobio pelcer: Dok sam zalivao primetio sam ŽUTI PUPOLJAK!

AUTOR: AGROSMART; D.K. DATUM I VREME: 15.07.2019. 10:31 Dok se u voćnjacima širom Srbije uzgajaju šljive i jabuke, Luka Genović iz Konjevića kod Čačka odlučio je da okuša sreću sa bananama. Voćnjak, Foto: Shutterstock Pelcer ovog tropskog voća dobio je od komšinice i to u saksiji, a onda je Luka odlučio da je presadi u dvorište i to u deo koji je stalno obasjan suncem.

 

U pitanju su banane sorte kavendiš poznate po svojoj izdržljivosti tokom izvoza.

Naučnici su godinama upozoravali da će velike kompanije za izvoz banana morati vremenom da nađu novu sortu s obzirom na to da se bolest proširila u Aziji i dalje. Potom su oovg meseca gljivice pronađene na usevima u Kolumbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Upravo ovo je još jedan dokaz da su kavendiš bananama dani odbrojani, ali i dalje ima dovoljno vremena da se nađu alternative.

- Mislim da ovo neće uticati na snabdevenost supermarketa kavendiš banama u skorije vreme - rekao je Rendi Ploc, penzionisani naučnik sa Univerziteta Florida koji je izučavao bolesti tropskih biljaka.

Dok se mnoge sorte banana gaje širom sveta za domaću upotrebu, one koje se najčešće uvoze u SAD i EU su većinom kavendiš.

Slaviša iz Leskovca kupio 30 kilograma banana i 10 kilograma piletine! Neće da preprodaje, ali će zato uraditi nešto što vam nikad ne bi palo na pamet

AUTOR: T.S/M.Ž. DATUM I VREME: 13.10.2018. 16:20 Veliko interesovanje kupaca iz Leskovca i ostalih pet opština iz Jablaničkog upravnog okruga ne jenjava u prva dva dana od otvaranja hipermarketa "Lidl" u Leskovcu. Lidl, Foto: Alo!/Masanori Jošida Drugog dana od otvaranja marketa u ovom gradu primetili smo na brojna kola sa tablicama iz Topličkog i Pčinjskog okruga, odnosno iz Prokuplja i Vranja.

 

Banane se uzgajaju veoma teško, a pronalazak sorti koje su pogodne za trgovinu nije lak posao, piše AP.

Osim što su plodnosne, kavendiške biljke daju banane koje mogu da prežive puta od tople klime do dalekih supermarketa, a da ne sazru prebrzo.

Ipak, istorija je pokazala i kakvi su rizici oslanjanja na jednu sortu banana. Ne tako davno, svetskim tržištem je upravljala druga banana, Gros Majkl, zvana i "Veliki Majk". Stručnjaci kažu da je njena isporuka bila još lakša i da je bila čak i slađa. Bilo kako bilo, "Majk" je opustošen zbog bolesti koja sada napada kavendiš.

Razlika je što danas ne postoji plan B, odnosno nije nađena sorta koja bi mogla da zameni kavendiš.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina