Aman
Alo.rs/ Dejan Briza
Aman

Alo.rs/ Dejan Briza

Aman, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

 

Lanac marketa „Aman“ iz Surčina koji zapošljava oko 3.500 radnika, osim toga što vara radnike, svakog meseca potkrada i državu! Kako za „Alo!“ tvrdi njihova doskorašnja radnica Gojka Stojičević (61), koja je bez posla ostala dok se lečila od kovida-19, zaposlenima se od januara ove godine deo plate isplaćuje na ruke.

Za utaju poreza do 10 godina zatvora

Advokat Gvozden Grgur za „Alo!“ navodi da bi navode radnika o navodnoj utaji poreza u lancu marketa „Aman“ morala da ispita poreska policija, dok je pitanje neplaćenog prekovremenog rada u domenu inspekcije. - Svaka utaja poreza zahteva krivično sankcionisanje. Prilikom utvrđivanja poreske utaje uzima se u obzir broj radnika kojima je novac isplaćivan na ruke i vremenski period u kome je taj prekršaj činjen. Ovo odmeravanje uzima se prilikom pravne kvalifikacije, a u zavisnosti od sume koja je utajena, zaprećena je kazna od šest meseci do čak deset godina zatvora. Pored toga, počiniocu ovog krivičnog dela sleduje i paprena novčana kazna - kaže Grgur.

 


Naša sagovornica, koja je bez posla ostala dok se borila sa koronavirusom i samo nekoliko dana nakon što joj je od ove smrtonosne zaraze izdahnuo suprug, ističe da uprkos tome što radnici u marketima „Aman“ rade svakodnevno prekovremeno, nikada niko nije plaćen za dodatno ostajanje na poslu.

- U radnji uglavnom rade po dve radnice. Jedna na kasi, a druga slaže robu. Zamislite samo koliko je to posla kada je dnevni pazar kod nas u radnji oko 240.000 dinara. Treba svu tu robu složiti i dopuniti police. I radila sam, nije mi bili teško, nisam se ni žalila, zato me boli što sam nakon što sam se razbolela postala nepotrebna - kaže Gojka.

Gojka Aman

Privatna arhiva

Gojka Aman, Foto: Privatna arhiva

Da je Stojičevićeva bila nepotrebna poslodavcu onda kada se razbolela i kada se u kovid bolnici, najpre u Zemunu, a onda i na Sajmu, borila sa smrtonosnom zarazom, potvrđuju i u „Amanu“. Međutim, u svom postupku ne vide ništa sporno.



Komentari (5)

Đole

15.05.2020 07:53

Sve je tačno što žena kaže... U Amanu Leštane žena je ostala bez posle jer nije imao ko da joj čjva dete... Zaštitna oprema im je ispod svakog nivoa, rade prekovremeno, kontrolori ih maltretiraju, radili su drugog dana uskrsa!!!! Neki trgovinski lanci su nagradili svoje radnike novčano a ovima prete... ko nemože peške da dođe na posao neka da otkaz...

LOLA

15.05.2020 10:46

AMAN KRADE I POTROŠAČE, VAGE MERE VIŠE, CENA KOJA JE KRAJ ARTIKLA, NA KASI JE VEĆA ITD.

Penzioner

15.05.2020 13:17

To radi većina privatnih poslodavaca!

Grunf

15.05.2020 15:56

Ima toga,ihihi.Evo primer u Novoj Varosi,"trgovinaAvdic",to radi godinama.dve trecine u robi,ostalo kes.

Nesa

16.05.2020 09:25

A sta vlasnik na sve to kaze ?