Organska malina iz Kuršumlije ima zagarantovan plasman po dobroj ceni

Rts.rs/Alo.rs/V.Đ. | vesti 2020-07-03 09:30:24 2020-07-03 09:30:24

U planinskim selima Kuršumlije, na više stotina hektara, voćari već desetak godina gaje malinu i kupinu. I to bez pesticida jer voće iz organske proizvodnje ima bolju cenu i zagarantovan plasman.

printskrin

Selo Žuč, sa oko stotinak domaćinstava, poslednjih godina postaje centar voćarske proizvodnje u Gornjoj Toplici.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi, maline i kupine proizvode se bez upotrebe pesticida.

Pročitajte:

Arsenije Todorović iz sela Igrište kod Kuršumlije ističe da trenutna cena odgovara potrebama voćara.

"Trenutno je 200 dinara u hladnjači kojoj dajemo i sa kojom imamo potpisan ugovor i sarađujemo već pet, šest godina", objašnjava Todorović.

Prerada donosi još veću zaradu

Mnogi proizvođači su otišli korak dalje - u preradu i obezbedili bolju zaradu. "Pravimo od malina džem, slatko, likere, kompote, prelive za kolače i torte, sapunčiće, kreme, maske, kozmetiku", navodi Biljana Lazić iz sela Žuč. Jovica Đinović iz stručne poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija kaže da je u tom kraju sve više ljudi koji rade malinu po principu organske proizvodnje. "Ne samo što su prirodni uslovi povoljni i dobri, nego je narod iskoristio te uslove, naravno u saradnji sa otkupljivačima, prerađivačima", objašnjava Đinović. Opština Kuršumlija subvencioniše organsku proizvodnju sa 20 miliona dinara godišnje za podizanje novih zasada i izgradnju mini hladnjača.

 

Preporučujemo:

 

Expand player
Pogledajte više