Toalet u Hemijskoj školi na Banovom Brdu
facebook
Toalet u Hemijskoj školi na Banovom Brdu

facebook

* Toaleti u pojednimim zdravstvenim ustanovama

* U Srbiji postoje bolnice u kojima su u toaletima čučavci i pokvareni vodokotlići

* Pacijenti dele toalete, ali i posude u kojima vrše nuždu

U pojedinim zdravstvenim ustanovama odlazak u toalet predstavlja pravi horor, pa u 21. veku u Srbiji postoje bolnice u kojima su u toaletima čučavci i pokvareni vodokotlići, pa šolje nakon nužde ostanu bez ispiranja. Nisu retke ni bolnice u kojima lekari i pacijenti dele toalete, ali i posude u kojima vrše nuždu.

Takvih zdravstvenih ustanova sa takozvanim neunapređenim pristupom mokrom čvoru ili onih koje uopšte nemaju toalet, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u 2018. bilo je četiri, a sve one se nalaze u Jablaničkom okrugu.

Higijensko-sanitarnim nadzorom u zdravstvenim ustanovama, koji je obuhvatio 629 objekata, utvrđeno je i da u 142 objekta toalete ili zajedno koriste lekari i pacijenti, ili ih zajednički koriste i muškarci i žene. U pojedinim toaletima kante su bez poklopca, što znači da se ne vodi briga o menstrualnoj higijeni. Takođe, ima toaleta koji nisu prilagođeni osobama s invaliditetom ili nisu upotrebljivi - vrata su zaključana, ključ nije uvek dostupan, toalet se ne može zaključati iznutra, postoje oštećenja i curenja, odvod je zapušen ...

Prljav toalet WC šolja

Miroslav Milošević

Prljav toalet WC šolja, Foto: Miroslav Milošević

Upravo u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Beogradu muškarci i žene koriste isti toalet, na šta se našem listu požalila pacijentkinja koja je nedavno ležala na toj klinici.

- Verujte mi da sam bila iznenađena da klinika u Beogradu nema odvojene toalete za muškarce i žene već svi idu u isti. Nije nimalo prijatno - navodi naša sagovornica iz Smedereva.

PROČITAJTE JOŠ:

Poražavajući podatak je i da čak šest zdravstvenih ustanova u trenutku kad je sprovođena kontrola, nije imalo mesto gde se mogu oprati ruke ili nije bilo vode i sapuna. Takođe, u 67 objekata ustanovljeno je da je mesto predviđeno za pranje ruku udaljeno pet metara od kabine toaleta ili ga uopšte nema kod svakog toaleta.

Toalet, WC

Profimedia

Toalet, WC, Foto: Profimedia

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kaže za „Alo!“ da ga ovakvi podaci „Batuta“ ne iznenađuju, kao i da su oni posledica 40 godina nemara i neulaganja. Međutim, on napominje da je Srbija tek poslednjih godina počela ozbiljno da ulaže u zdravstvo, pa tako i u obnovu zdravstvenih ustanova i da će samo u narednih četiri do pet godina biti uloženo milijardu evra.

- Mi smo ušli u veliki projekat obnove, koji tretira i primarno, i sekundarno, i tercijarno zdravstvo, a to znači i domove zdravlja, i ambulante, i klinike, i opšte bolnice. Trenutno se radi potpuna rekonstrukcija bolnica u Loznici, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, te Specijalne bolnice “Agens” u Mataruškoj banji. Radimo punom parom u nameri da ih u narednim godinama sredimo sve do jedne, a samo opštih bolnica u Srbiji ima 50. Takođe, oko 80 zgrada domova zdravlja i ambulanta smo već obnovili, a ni s tim ne stajemo - kaže za „Alo!“ Blagojević.

Ministarstvo bez komentara

Tokom dana pitali smo i Ministarstvo zdravlja kako je moguće da stanje u pojedinim srpskim bolnicama, kada se radi o higijeni, bude na tako niskom nivou, međutim, do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na naša pitanja.

 

Činjenice

- U 15 objekata utvrđeno da postoji česma u zdravstvenoj ustanovi, ali da nema vode, ili da se česma nalazi van zdravstvene ustanove.

- Kad je reč o ispravnosti vode, od 3.247 uzoraka, čak 133 su bila bakteriološki neispravna

- Od 2.639 uzoraka za fizičko-hemijski pregled vode za piće, čak 295 bilo je neispravno.

 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (5)

?

02.08.2019 10:22

da li je moguće

eli

02.08.2019 11:46

Stanje je takvo kako jeste,ali ima li neko ruke da to opere,pa tu kao da nije čišćeno godinu dana unazad.Džaba iako se nešto sredi,ako se to ne održava.Bruka za sve zaposlene tamo.

Pacijent

02.08.2019 21:36

U XXI veku u jednoj bolnici na hirurgiji na spratu u jednom delu postoje 2 toaleta koji koriste i muški i ženski pacijenti, vrata ne mogu da se zatvore, voda skoro do članaka, vodokotlici ne rade. U drugom delu ima samo jedan WC koji ima vrata, koriste ga i muski i zenski pacijenti, pored tuša je a tus nema ni vrata ni zavesu pa ko god ide u toalet vidi i osobu koja se tusira. Svi pacijenti pre operacija moraju očistiti creva i istudirati se. Taj jedan tus na sve pacijente. O mirisima drugi put

Dobi

05.08.2019 05:14

Sistem u zdravstvu je truo, vode ga neznalice, lekari koji se ne razumeju u rukovodstvo, ustanovu vode pravnici ili ekonomisti a ne lekari, na zalost od te komunjarske prakse se ne odustaje zato smo kao nacija jos uvek u 18-19-om veku, ceo svet nam se smeje i grozi nas se s pravom a samo nas predsednik veruje da se razvijamo brze od Amerike a Evropa kaska za nama, neko treba da bude retardiran da bi poverovao u sve sto razni Minhauzeni pricaju.Nasa prava stvarnost su upravo ovi WC-i i zidovi.

sasa

05.08.2019 19:08

na konto tih zapustenih sanitarnih cvorova trazi se veliki novac koji posle ide ko zna gde a najmanje za ono sto je namenjen.kada bi odrzavanje i higijenicari radili svoj posao kako treba ne bi ni doslo do ovakvog sramotnog stanja.kao da je neko namerno doveo ove prostorije u takvo stanje.gornja fotografija pokazuje da se samo sa detaljnim pranjem moze uraditi dosta.donja fotografija isto tako .i koji je nadzorni organ prihvatio da se konstrukcija tus kabina radi od metalnih kutija.