Institut za onkologiju
Alo!/Nenad Vujanović
Institut za onkologiju

Alo!/Nenad Vujanović

Institut za onkologiju, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U planu je i povećanje kapaciteta Instituta izgradnjom novog objekta, s tim što će se u narednom periodu znati da li će biti građen kao krilo postojeće zgrade ili će se nalaziti na potpuno drugoj lokaciji, na koju će po izgradnji biti preseljena kompletna bolnica.

Grujičićeva: Neprihvatljivi uslovi na onkologiji

Danica Grujičić rekla je u četvrtak da su uslovi u kojima se radi apsolutno neprihvatljivi za 21. vek i lečenje pacijenata u Institutu za onkologiju i radiologiju. - Na hemoterapiji po 16 pacijenata leži u sobi, a to su ljudi sa poremećenom imunološkom odbranom. Jedan se zakašlje, svi su bolesni - objasnila je Grujičićeva.

O tome za „Alo!“ govori Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. On je juče razgovarao sa Danicom Grujičić, direktorkom Instituta, a taj sastanak usledio je samo dan nakon što je Grujičićeva saopštila da su uslovi rada u Institutu neprihvatljivi i da je neophodna nova zgrada, koja će moći da primi sve pacijente i gde niko neće morati da čeka na terapiju.

- Kako bi se povećali kapaciteti Instituta, u planu je izgradnja novog objekta. Međutim, u narednom periodu, a nakon analiza i procena, znaćemo da li će objekat biti građen uz postojeći, kao krilo postojeće zgrade, ili ćemo tražiti drugu lokaciju za to, a na koju bi po izgradnji bio preseljen ceo Institut. Prvo hoćemo da vidimo koliko sadašnja lokacija u postojećim uslovima uopšte dopušta izgradnju jer nije lako pronaći novu lokaciju. Ne može se Institut izmestiti na neku livadu gde nema neophodnih tehničkih ulova ili gde ne postoji infrastruktura. Sve to pažljivo treba sagledati - kaže Blagojević za „Alo!“.

Do kraja godine druga faza rekonstrukcije Urgentnog centra

Marko Blagojević ističe za „Alo!“ da će do kraja godine početi druga faza rekonstrukcije Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

- Prva faza, koja je obuhvatala celu fasadu, krov i rekonstrukcija dela enterijera, završena je. U planu je proširenje i rekonstrukcija trijažnog dela - navodi Blagojević.

On ističe da je prvobitna zamisao bila da se uz postojeću zgradu Instituta dozida novo krilo, ali da se u međuvremenu, posle promene menadžmenta, rodila ideja da se ceo Institut preseli na drugu lokaciju. Međutim, dok se ne krene u izgradnju nove zgrade Instituta, radiće se rekonstrukcija dela postojeće, kao i obnavljanje opreme.

- Kada se gradi nova zgrada, samo za planiranje tog projekta potrebno je dve godine, plus tri godine, koliko je potrebno da se izgradi. Drugim rečima, potrebno je pet godina od pripreme tog projekta do izgradnje. Za to vreme pacijenti treba da se leče u pristojnim uslovima. Zato smo se i dogovorili da u međuvremenu idemo na unapređenje uslova u postojećoj zgradi. Ući ćemo u sređivanja dela postojeće zgrade, i to tamo gde je to moguće, kako bi Institut mogao neometano da funkcioniše. Tom rekonstrukcijom, koja bi trebalo da počne već naredne godine, biće obuhvaćen i prostor dnevne bolnice - kaže Blagojević.