Ona od viška voća pravi najzdravije zimnice! Recepti ove domaćice su nešto najukusnije što možete sebi da priuštite!
Cena voća neizvesna, rod takođe. Kako onda da prežive vredni domaćini koji cele godine zalivaju, prskaju i beru plodove?
RINA
Stručnjaci kažu – prerada i plasiranje gotovog proizvoda na tržište najbolje je rešenje. Rečeno je i učinjeno, jer ne može u Topoli toliko voća roditi koliko ga vredne domaćice mogu preraditi. One u svojim kuhinjama spremaju prave čarolije, koje završavaju na njihovima trepezama, ali i u prodaji.
„Volim da pripremam zimnicu za svoju porodicu jer imamo dosta voća tako da je uvek bilo viška koji se ne proda u svežem stanju i koji ostane. Da ne bi propalo ja sam to prerađivala na razne načine, liker, slatko, džem, kompot tako da je za moju decu i nas u kući uvek imalo tegli u izobilju, kasnije sam višak počela i da prodajem. Nema konzervansa, sve je domaći proizvod, koji može da stoji godinama“, kaže ova vredna domaćica.
Prvo je počela sa preradom višnje i to u sok, koji je kako kaže omiljen svima. Kasnije su u teglama završile i kajsije, šljive.
„Cena sveže šljive iz godine u godinu varira, i nikada nisi siguran da li ćeš prodati i po kojoj ceni. Svekar peče rakiju pa i nju prodajemo, ja od šljive pravim slatko, džem, sa ljuskom ili bez uz malo šećera što je prava domaća poslastica“, ističe Mira.
Današnje domaćice često su u dilemi da li da kupe zimnicu ili da je same pripremaju, međutim uz Mirine čarolije nema dileme jer ona u svojoj kuhinji pravi domaću zimnicu bez hemije.
„Bilo da je flaša ili tegla zagreje se, sipa se pripremljen sadržaj, zatvori poklopcem, upakuje, pokrije prirodno hladi i traje dok se ne otvori a to može biti i nekoliko godina. Nema promene, nema kvarenja kako bude tog dana kad se sipa u teglu tako i ostaje", priča Mira i otkriva svoj recept.
„Višnje se stave u staklenu teglu ili balon, uz dodatak šećera, koliko višanja toliko i šećera i tako se ređa do vrha posude a onda se nalije rakijom. Tako stoji 40 dana, povremeno se promeša, posle toga odlije i sipa u flašice. Staklena ambalaža je bitna jer se na taj način zadrži aroma voća, ne može da se pokvari niti promeni. Proces je jednostavan a ja sam ga naučila od majke i bake, tako može da se pripremi od bilo kog voća“.
Za voćare je zaokružen proces na imanju sigurna zarada, jer se voće pripremljeno na različite načine u teglama može sačuvati i nekoliko godina.