ISPRAVKA: Poslednji broj na ličnoj karti ne označava broj osoba koje liče na vas

Telegraf; D.K. | vesti 2018-09-20 15:23:07 2018-09-20 15:23:07

Informacija da jedan broj na ličnoj karti zapravo označava broj osoba koje liče na vas nije tačna.

P. Marković

Vest da jedan broj na ličnoj karti označava koliko osoba liči na vas nije tačna. 

Alo.rs je obajvio istu takvu vest, koju je Raskrinkavanje.ba ocenio kao klikbejt i prenošenje lažnih vesti.

Iako sama logika nalaže da ovakvo nešto ne može biti tačno jer svake godine na hiljade osoba vade takav dokument prvi put, kontaktirali smo Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA BiH) kako bismo proverili ovu informaciju.

Imjaući predhodno u vidu da je naša lična karta urađena u skladu sa ICAO 9303, postoji objašnjenje za svaki karakter u mašinski čitljivoj zoni, koje je deinisano od strane međunarodne agencije za civilni avionski saobraćaj ICAO dokumentom DOC 9303 Part 5 — Specifications for TD1 size Machine Readable Official Travel Documents (MROTDs) .

Dakle, reč je o kontrolnom broju koji se sastoji od jedne cifre i koja se izračunava na osnovu specifičnih numeričkih elemenata koji se nalaze u prvom i drugom redu mašinski čitljive zone. Kompletan dokument specifikacija mašinski čitljivog putnog dokumenta koji se primenjuje i u BiH i u Srbiji (ISO/IEC 7810) možete pronaći na engleskom jeziku na stranici Međunarodne agencije za civilni avionski saobraćaj ICAO.

Expand player
Pogledajte više