Zmija na Zemunskom keju
Printscreen: Youtube/TV Zemun
Zmija na Zemunskom keju

Printscreen: Youtube/TV Zemun

Zmija na Zemunskom keju, Foto: Printscreen: Youtube/TV Zemun

Pravi metež nastao je na Zemunskom keju kada je u popodnevnim satima pre dva dana rešila da prošeta i jedna šarena zmija. Svedoci kažu da je bila dugačka oko metar, a slučajni prolaznici su ipak rešili da spasu zalutalu zmiju.

 

Da zmije izlaze već i u rano proleće nije nepoznanica, međutim, poslednjih godina njihovo prisustvo je sve češće i na ulicama prestonice. Samo u toku prošlog aprila uhvaćeno ih je više od 30 na području Beograda, i to uglavnom neotrovnih. Savet uglavnom glasi da pozovete nadležne da sklone zmiju, a u međuvremenu se i vi povucite na pristojnu distancu.

SRBIN U ŠVAJCARSKOJ DOSEŽE BOGA Nikola (23) živi studentski san, a sada je otkrio kako mu je to pošlo za rukom (FOTO)

Da se Zemunci opet ne iznenade ubuduće će ih opominjati natpis kao upozorenje: "Pazite, ima zmija".

U Beogradu nema otrovnica

Iako se mnogima na pomen reči zmija podiže kosa na glavi, a niz leđa spušta jeza, sugrađani ne bi trebalo da brinu jer u Beogradu nema zmija otrovnica.

Na periferiji grada najčešće mogu da se nađu stepski smukovi. Reč je o prilično krupnim, snažnim i dugačkim zmijama koje i najviše plaše ljude, ali su neotrovne. U delovima grada gde ima šume javlja se obični smuk, takozvani Eskulapov smuk.

 

Ribarica i belouški najviše ima u priobalju, ali mogu da se pojave i u centru grada jer ih ima u odvodima za atmosferske padavine. Smukulja je manja zmija, može da se pojavi gradu, ali ne baš tako često.

Zmije se pojavljuju tamo gde je toplo, gde ima ostataka hrane, odnosno na mestima gde se okupljaju insekti i pacovi koji su njihov plen.