Marihuana
Profimedia
Marihuana
Marihuana, Foto: Profimedia

Stručna komisija za pripremu kanabisa u medicinske svrhe odlučila je da se, bar zasad, dozvoli primena tri preparata koji sadrže takozvani tetrahidrokanabinole, odnosno THC. Među njima nije i ulje kanabisa, čiju legalizaciju su tražila pojedina udruženja, a koje se kod nas na crno prodaje po ceni od 300 evra za bočicu.

Legalizuje se primena "dormabinola", sintetskog tetrahidrokanabinola, za lečenje značajnog gubitka težine kod HIV-AIDS pacijenata, kao i za tretman sporednih efekata hemoterapije kod onkoloških pacijenata kada drugi lekovi ne pomažu.

Takođe, biće dozvoljena i upotreba "nabinola", sintetske supstance slučne THC-u, za lečenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapijji koji ne reaguju na uobičajene lekove iz grupe antiemetika.

Treći lek na bazi kanabisa jeste "sativeks", sprej kojis adrži prirodne tetrahidrokanabinole, za simptomatsko ublažavanje motornog poremećaja (spasticiteta) kod obolelih kod kojih ovaj problem nije adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.

Komentari (4)

marckoni

16.01.2016 12:02

Po pitanju navoda: "Među njima nije i ulje kanabisa, čiju legalizaciju su tražila pojedina udruženja" izneo bih sledece. Sta zapravo govori cinjenica, da ulje napravljeno po receptu R. Simp, nigde u svetu nije dozvoljeno! U Hoalndiji ili nekoj drugoj zemlji u legalnoj prodaji ima ga, ali sa 20-ak% THCa...za kancer malo. Vec dugo se kolebam, cak i po cenu zatvora, da bez dinara primim jednog pacijenta na pun tretman (90-dana) kod mene kuci, ali da sve bude javno...pa da vidimo da li ulje-leci.

12345678

16.01.2016 15:59

@marckoni - Markoni rodjo,kako da dodjemo do tebe?

G

16.01.2016 14:20

''Sadrzi prirodne tetrahidrokanabinole'' ??????? Ne postoji vise tetrahidrokanabinola, vec jedan jedini - THC A inace, potrovace nas jos vise ovim sintetskim, raymislite o tome sta je zapravo ova sintetika! Sativex je dobar samo iz razloga jer je ekstrat prave biljke i to samo THC i CBD u formi spreja... Samo cela biljka, organiski gajena, zalivana vodom pod prirodnim Suncem - ne treba se pristati ni na šta drugo!!! Uskoro će proleće!!! SADI SAM!

tanja

16.01.2016 16:16

šta sad ovo-ono, da li jeste ili nije od kanabisa?