AKO STE KRENULI SA SPREMANJEM ZIMNICE OVO MORATE ZNATI Odlazak na pijacu može biti KOBAN po zdravlje, ali i džep! Nećete verovati koje OBJAŠNJENJE su dali proizvođači!

Ne očekuje se da cene budu niže ni sredinom septembra, kad dođe vreme za spremanje zimnice

Pijaca
Pijaca, Foto: Alo / Jošida Masanori

 * Pijaca poskupela

*Cene proizvoda duplirane

* Proizvođači tvrde da ih je kiša uništila

Odlazak na pijacu ovih dana mogao bi da bude koban i po zdravlje i po džep. Zato, ukoliko odmah nakon što kročite na zelenu pijacu ne doživite šlog zbog skupoće, onda budite spremni na to da ćete dobro da istanjite novčanik jer su cene papreno visoke, a u odnosu na prošlu godinu, u zavisnosti od vrste povrća, skočile su od 30 do neverovatnih 100 odsto.

Svi oni koji obožavaju tikvice i patlidžan frapirani su ovogodišnjim cenama, koje su samo u glavnom gradu veće i 100 odsto u odnosu na prošlu godinu. Tako sada umesto, recimo, za 100 dinara, koliko je bilo potrebno platiti kilogram tikvica i isto toliko patlidžana, a od čega je mogao da se napravi pristojan ručak, treba izdvojiti dvostruko više novca.

- Ovo nikad nije bilo ovako. Ni da smo Rokfeler, ne bismo mogli sve platiti. Ej, ljudi, kilogram tikvica da prodaju za 100 do 150 dinara, pa to je skroz nerealno. Prošle godine u ovo vreme koštale su 50, a najskuplje sam plaćala 80 dinara. Patlidžan sada prodaju i po 200 dinara po kilogramu. Ali, nije samo to poskupelo, otišle su i cene paradajza i krastavca, ali i paprike - navodi Gordana s kojom smo razgovarali dok je kupovala na Kalenić pijaci.

Krastavac salatar u Beogradu i Novom Sadu skuplji je za oko 50 odsto u odnosu na isti period 2018, u Nišu za blizu 70 odsto, a u Kragujevcu za čak 100 odsto. Paradajz je poskupeo najmanje 30 do 67 odsto, u zavisnosti od sorte i kvaliteta. I cena paprika, i to babura i šilja, otišla je gore za oko 30 odsto pa naviše. U Nišu i Kragujevcu su papreno skupe, pa su im u odnosu na 2018. cene veće od 70 do 100 odsto. Krompir, koji Srbi obožavaju, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uglavnom drži prošlogodišnje cene, dok je u Kragujevcu skuplji za najmanje 30 odsto.

 

Ovakve cene proizvođači pravdaju kišnim periodom.

- Ne zaboravite da smo imali jake kiše, olujne vetrove, grad i visoku vlagu zemljišta, što se loše odrazilo na prinose. Ne očekuje se da cene budu niže ni sredinom septembra, kad dođe vreme za spremanje zimnice - navode poljoprivredni proizvođači.

Pijaca
Pijaca, Foto: Alo!/Ana Paunković

 

Agroekonomista Milan Prostran kaže za „Alo!“ da je prošla godina bila nešto rodnija od ove s povoljnijim klimatskim uslovima u prvom delu godine.

- Ova godina imala je svoje specifičnosti - pre svega, bilo je sušno, pa kišno vreme. Takođe, ne zaboravite da je i cena goriva u odnosu na prošlu godinu znatno porasla. Možda su malo omanuli i uvoznici koji bi trebalo da amortizuju domaću cenu povrća i voća. Verovatno im se nije isplatilo da ih uvoze… A kad je manja ponuda, to je razlog za više cene - navodi Prostran i ističe da najmanje u celom poslu ovih visokih cena zarađuje seljak ili farmer, a najviše uvoznici, nakupci i prekupci.

HAOS UŽIVO KOD MARIĆA Dragica došla sa pijace u emisiju: Nemoj ti da mi pričaš, nego šalji PAROVE na njivu da kopaju! A onda je udarila na ŠEŠELJA! (VIDEO)

"ŠTA GLEDAŠ MOJU ŽENU, HOĆEŠ SAD DA TE BIJEM?!" Slavoljuba poznanik izudarao sekirom na pijaci u Nišu, pravim čudom ostao živ

Birala sam futoški kupus sa svekrvom, a za svaku glavicu mi je govorila: "Ne taj Miro, preveliki je", a onda se umešao prodavac...

Lubenica triput skuplja

Lubenica samo u Beogradu je čak triput skuplja u odnosu na isti period prošle godine, dok žitelji glavnog grada dinju plaćaju od 50 do 70 odsto višoj ceni u odnosu na 2018. U Novom Sadu i Nišu lubenica je poskupela za 50 do 70 odsto, a u Kragujevcu i do 100 odsto, dok je cena dinje veća za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

Jeftinije breskve i kajsije

I dok su cene povrća paprene, voće, a posebno breskve i kajsije, jeftinije su u odnosu na prošlu godinu, i to za 50 odsto.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi