KBC Dragiša Mišović
Tanjug/Tanja Valič
KBC Dragiša Mišović

Tanjug/Tanja Valič

KBC Dragiša Mišović, Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Pod zaštitom Njenog kraljevskog velinčanstva kraljice Marije, Edinburški Komitet škotskih žena odlučio je da u znak sećanja na hrabru lekarku Elzu Ingliš podigne bolnicu u Beogradu koja će nositi njeno ime. U oktobru 1922. godine započinje građenje Memorijalne bolnice “Dr Elza Ingliš” za žene i decu, da bi prve bolesnike primila januara 1930. U neposrednoj blizini Memorijalne bolnice, 1930. je na osnovu arhitektonskog rešenja Živana Nikolića, izgrađena zgrada “za odmor beogradskih gospođa”, današnja Specijalna dečija bolnica za plućne bolesti. U septembru 1932. godine Bolesnički fond za državno saobraćajno osoblje uzima pod desetogodišnji zakup imanje Društva beogradskih ženskih lekara, a tom prilikom su formirana četiri odeljenja u okviru Železničke bolnice: hirurško, interno, dečje i ginekološko-akušersko. Bolnica je lečila zaposlene u službama državnog saobraćaja. Prvi upravnik je bio dr Dušan Kalanović. Bolnica je stekla veliki ugled i ostvarivala stručnu saradnju sa drugim evropskim, pre svega francuskim bolnicama.

Bolnica stradala u NATO bombardovanju

Bolnica je teško oštećena 20. maja 1999. godine, 58. dana NATO agresije na tadašnju Jugoslaviju, kada je pogođena četiri puta. Poginula su tri bolesnika lečena na odeljenju neurologije. Brzom i efikasnom evakuacijom bolesnika sa drugih odeljenja sprečeni su veći ljudski gubici. Materijalna šteta bila je ogromna, te je obnavljanje pomenutih objekata trajalo skoro 10 godina.

Posle Drugog svetskog rata Ministarstvo unutrašnjih poslova FNRJ je 1948. godine dobilo građevinsko odobrenje o izgradnji objekta “Dr Dragiša Mišović”, sadašnje zgrade Klinike za hirurgiju i Klinike za internu medicinu. Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović - Dedinje” pod tim imenom postoji od 1978. godine, i kao takav od početka je predviđen da pruža zdravstvene usluge svim osiguranicima. Nastao je spajanjem više ustanova: Bolnice “Dr Dragiša Mišović”, Železničkog saobraćajnog medicinskog centra, Ginekološko-akušerske bolnice i Specijalne dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu. Dogradnjom spratova i rekonstrucijom krova na objektu u ulici Stjepana Radića, kao i izgradnjom novih objekata, prošireni su kapaciteti i zdravstvena delatnost KBC-a.

Objekti u sklopu bolničkog kompleksa “KBC Dr Dragiša Mišović - Dedinje” (Bolnica za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za urologiju, Klinika za internu medicinu II - Gerijatrija, Dečija bolnica za plućne bolesti i TBC, aneks dečije bolnice i tehničko-administrativni blok), nalaze se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine “Topčider”, koji uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

KBC „Dr Dragiša Mišović - Dedinje“ danas ima ukupno 546 postelja i 1207 zaposlenih, od čega je 206 lekara specijalista, 22 doktora medicine i 634 medicinske sestre. Godišnje bude pregledano više od milion bolesnika, bolnički se leči preko 20.000 pacijenata i uradi više od 10.000 operacija.