Zgrada, terasa
Alo!/ Rajko Ristić
Zgrada, terasa

Alo!/ Rajko Ristić

Zgrada, terasa, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

* Miloš Banjac pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, navodi planove tog ministarstva

* Od polovine sledeće godine u Srbiji više se neće koristiti stare sijalice sa užarenom niti

* Sijalice sa užarenom niti troše čak 10 puta više energije od LED sijalica

Sijalice sa užarenom niti troše čak 10 puta više energije od LED sijalica i pet puta više energije od neonske, kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra za energetiku.

Od polovine sledeće godine u Srbiji više se neće koristiti stare sijalice sa užarenom niti, ali ni kućni usisivači jači od 1.800 vati, jer su energetski neefikasni.

Miloš Banjac pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, navodi planove tog ministarstva u sektoru za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

- U pripremi su izmene zakona o efikasnom korišćenju energije, što je preduslov za donošenje uredbe kojom bismo mogli da zabranimo korišćenje neefikasnih uređaja, a u skladu sa Direktivom EU o ekodizajnu, koja se stara desetak godina, ali je mi još nismo prihvatili.

- Očekujemo da će stare sijalice biti prve na udaru, a potom i prevaziđeni usisivači snage preko 1.800 vati, jer i mnogo slabiji mogu da ostvare isti efekat – naveo je Banjac.

Usisavanje Usisivač Kućni poslovi Čišćenje spremanje kuće

Shutterstock

Usisavanje, Foto: Shutterstock

On je dodao da su Direktivom EU popisani proizvodi koji moraju da ispunjavaju zahtev za ekološkim dizajnom, a da će za zabranu stavljanja u promet svakog proizvoda Vlada donositi posebnu uredbu.

- Ne treba očekivati da će se zabrana upotrebe energetskih neefikasnih proizvoda desiti preko noći. Pred nama je najpre donošenje zakona, ispitivanje tržišta da li kod nas ima proizvođača tih proizvoda, kao i izrada analize troškova zabrane takvih proizvoda. U slučaju starih sijalica, koje troše čak 10 puta više energije od LED sijalica i pet puta više od neonske, uštede će svakako biti veće od troškova zamene sijalica – istakao je Banjac.

Pročitajte još:

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) slažu se da LED sijalice ekološki i energetski efikasnije jer troše manje i traju duže, ali smatraju da teret prve zamene upotrebe običnih, jeftinih sijalica treba da snosi država.

- U Srbiji ima mnogo siromašnih ljudi koji ne mogu sebi da priušte kupovinu štedljivih sijalica, koje su skuplje. Ako već uvodi zabranu, odgovorna država bi iz svog Fonda za energetsku efikasnost trebalo da svim građanima plati prvu zamenu starih sijalica onim energetski efikasnijim – ocenio je Goran Papović, predsednik NOPS.

BONUS VIDEO: Srbi kivni na novog britanskog premijera. Nazvali ga klovnom, znaju šta je radio pre deset godina

 

Komentari (2)

somborac

26.07.2019 09:56

Oko čega naš ministar brine i razmišlja, prvo uklonite ljude koji bacaju i zakopavaju otrovne hemikalije i prerađena ulja i ko pravi deponije pa tek onda se zamajavajte sa sijalicama

NikolaV

26.07.2019 12:53

Dobro došli u čudesni svet Led sijalice u Srbiji. Na svakoj drugoj piše da menja neku sa uzarenim vlaknom a ima 2x manje lumena. Dnevna svetlost 6400k a kad je ukljucis više je 8000k a CRI<75. Prodaju nam krševe! Bolje donesite prvo zakon kakve sijalice smeju da se prodaju pa tek onda zabranite ove "zastarele".