IDITE NA REDOVNO NA PREGLEDE Od ove strašne bolesti u Srbiji umru četiri žene dnevno!

Organizacija "Evropa Dona Srbija" priredila tribine širom Srbije pod nazivom "Zdravi načini života za zdravlje dojki - Napravi pravi izbor" da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika

Dom zdravlja čekaonica
Ilustracija: Alo/Rajko Ristić

Predstavnici Srpskog foruma protiv raka dojke - "Evropa Dona Srbija", danas su upozorili da se u Srbiji godišnje otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke, što znači da se dnevno dijagnostikuje 13 obolelih, a izneli su i da svakog dana od te bolesti umru po četiri žene.

Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom "Zdravi načini života za zdravlje dojki - Napravi pravi izbor" da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika.

Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke - na koje se može uticati - jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.

Procene su, kako je navedeno u saopštenju "Evropa Dona Srbije", da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.

"Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina", rekla je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Milena
  15/10/2018 - 20:24
  Imam 50 godina i odem u Dom zdravlja Novi Beograd sa idejom da zakažem mamografski pregled prvi put prevencije radi. Sestra me je pogledala u stilu „samo smo tebe čekali" i naravno kaže da dođem krajem meseca da zakažem!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi