Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Shutterstock, ilustracija
Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

- Deo putnika želi da otkaže aranžmane, a mi u ovom trenutku ne možemo da im izađemo u susret... S obzirom na to da je najveći broj aranžmana upalaćen u takozvanoj "first minut" opciji pod posebnim uslovima - rekao je Seničić.

"Nažalost, veliki deo tog novca je već uplaćen stranim partnerima da bi se osigurala njihova putovanja. S druge strane, znajući da i oni ne rade i da nemaju mogućnosti povraćaja novca, jedini model ovog trenutka koji je ustanovljen jesu vrednosni vaučeri", istakao je Seničić.

Kako je objasnio, postoji veći broj putnika koji razume situaciju u kojoj se nalazi kompletna turistička industrija, ne samo u Srbiji već i u svetu, te prihvata vrednosne vaučere.

- Prihvataju kompenzacije i takozvane vaučere, odnosno potvrde kojima se omogućava produženo korišćenje aranžmana u smislu da u vrednosti vaučera koliko su uplatili mogu da koriste svoje putovanje u narednih godinu dana ili nešto duže u zavisnosti od dogovora sa agencijom - kazao je Seničić.

On objašnjava da je to sistem i model koje su turističke agencije u Evropi i svetu ustanovile i dodaje da je to u ovom trenutku jedini način kako putnici ne bi ostali oštećeni.

Putovanje

pixabay.com

Putovanje, Foto: pixabay.com

Sve velike avio kompanije i tur operateri na isti način rešavaju probleme, jer kako Seničić kaže, kada bi se krenulo sada sa povraćajem para na globalnom nivou, turistička industrija, prema njegovim prediviđanjima, "urušila bi se u jednom danu".

- Naravno da će agencije pokušati gde je to moguće da eventualno izvrše deo povraćaja novca, ali u poslednja dva ili tri meseca, nema posla, nema likvidnosti, nema novih putovanja, nema ni svežeg novca. Jednostavno novčani tokovi su presečeni u jednom momentu - istakao je Seničić.

On moli putnike da razumeju situaciju u kojoj se, kako kaže, ne nalazi samo Srbija, već i ceo svet.

Govoreći o aranžmanima u Srbiji, Seničić kaže da su u ovom trenutku svi otkazani do sredine juna.

Cela ova situacija će, prema njegovim rečima, značajno uticati na dolaske u Srbiju i na statističke parametre, na koje su kako kaže, navikli da budu dobri.

Aleksandar Seničić

Medija centar

Aleksandar Seničić, Foto: Medija centar

-Imali smo prosek oko 10 do 15 odsto povećanja svake godine. Ove godine, nažalost, i ako se nastavi sezona u julu, ne možemo očekivati dobre rezultate - rekao je direktor YUTA.

Seničić očekuje da uz mere države koje su planirane za sve subjekte u privatnom sektoru, nešto dodatno dobiju oni koji su u turističkoj industriji, turističke agencije, hotelijeri, ugostitelji, rent a kar...

- Svi oni su daleko više pogođeni, nego neke druge delatnosti. Očekujemo da nastavimo razgovore sa Vladom i da ćemo imati podršku našeg resornog ministarstva - kazao je Seničić.