Uručena donacija VMA
Tanjug/Dragan Kujundžić 1.12
Uručena donacija VMA

Tanjug/Dragan Kujundžić 1.12

Uručena donacija VMA, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić.

Donacija se sastoji od moderne opreme za laboratorijsko testiranje krvi, tkiva i organa, kao i edukativnih letaka, postera, laptopova, projekata i opreme za ličnu zaštitu.

Ovaj poklon je deo programa za prevenciju HIV-a Ministarstva odbrane SAD u okviru koje vlada SAD saradjuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala njihovu svest o HIV-u i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje.

Prof. Vesna Šuljagić sa VMA rekla je da saradnja sa Ministarstvom odbrane SAD traje duže od deset godina i da donacije pomažu da se bolje dijagnostikuje HIV, ali i druge infekcije koje se prenose putem krvi.

"Ove godine dobili smo mogućnost da još bolje radimo na dijagnostici, na ranom otkrivanju HIV-a i polno prenosivih infekcija. Da radimo na prevenciji ne samo vojnika već i zdravstvenih radnika koji su poslednjih godina angažovani u mirovnim operacijama u Africi gde su ove bolesti dominantne", rekla je Šuljagić.

U proteklih desetak godina SAD je donirala Vojnomedicinskoj akademiji skoro milion američkih dolara, a najveći deo tih sredstava je utrošen za nabavku savremene laboratorijske opreme, dijagnostičke testove za HIV i druge polno prenosive bolesti.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je HIV globalna pretnja, posebno pripadnicima vojske, i da niko nije imun na posledice te infekcije.

On je podsetio da je SAD do sada izdvojila 52 milijarde dolara pomoći u 65 država širom sveta i da je, zahvaljujući lečenju koje su finansirale SAD, oko 700.000 dece od zaraženih roditelja rodjeno bez HIV-a.

"Zajedničkim delovanjem možemo promeniti svet i tako zauvek prestati da se brinemo da li će naši unuci biti zaraženi HIV-om", rekao je Skat.

On je ukazao da je Srbija jedna od 80 zemalja sa kojima vojska SAD saradjuje u nameri da zaustavi širenje HIV i side.