Porodilište bebe beba bolnica
Shutterstock
Porodilište bebe beba bolnica

Shutterstock

Porodilište bebe beba bolnica, Foto: Shutterstock

Gradsko veće Jagodine odlučilo je da se i u 2020. nezaposlenim trudnicama i porodiljama mesečno iz budžeta isplaćuje 12.000 dinara, a novorođenoj deci nezaposlenih roditelja 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Kako je saopšteo, obolelima od raka jednokratno će biti isplaćeno 5.000 dinara, a ako su maloletna lica ili nezaposleni, "taj iznos se uvećava sto odsto".

Porodicama pokojnika, ako nije bio zaposlen ili penzioner, odnosno, koje iz "bilo kog razloga ne mogu da ostvare pravo na naknadu pogrebnih troškova, po nekom drugum osnovu, grad će snositi troškove sahrane u visini 200 evra".

"Razlog za donošenje odluke o pomoći porodiljama i bebama je u cilju povećanja nataliteta", kaže se u obrazloženju odluke koju je potpisao predsednik Gradskog veća Ratko Stevanović.

"Pravo ostvaruju nezaposlene trudnice do termina porođaja, a nezaposlene porodilje do navršene jedne godine života deteta", stoji u odluci.

Pomoć bebama od 200 evra jednokratna je i odnosi se na nezaposlene roditelje.

U obrazloženju odluke o pomoći obolelima od raka navodi se da je lečenje takvih bolesnika "skupo i porazumeva stalne odlaske u regionalne zdravstvene centre kao i korišćenje određenih terapija" i da je "poseban akcenat stavljen na maloletna i nezaposlena obolela lica".

Konačnu odluku o ovoj odluci Gradskog veća doneće u ponedeljak, 16. decembra, odbornici Skupštine grada, a odluka će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.