Slava
foto Snežana Stojanović
Slava

foto Snežana Stojanović

Vladika Stefan Šarić, slikar Nikola Brkanović i upravnik Instituta za anatomiju prof. dr Branislav Filipović, Foto: Snežana Stojanović

- Kada se u jednoj kući preseče slavski kolač, a kada mi sveštenici kažemo:"Hristos posredi nas", a prisutni odgovore: “Jeste i biće!”, mi smo našu misiju rešili. Neka da Bog da u ovoj godini i uoči jubileja od 100 godina uradimo zajednički sve ono zbog čega presecamo slavski kolač i molim se.

- Danas se molimo za sve one koji su pre nas živeli i radili da im gospod primi duše u carstvo nebesko, a mi koji radimo da budemo dostojni, mudri i da radimo tako da naši potomci budu bolji od nas. Starozavetna izreka kaže: “Oci naši jedoše kiselo grožđe, a nama trnu zubi”. Potrudimo se, a ovu su koraci pionirski, da se u 21. veku vratimo našoj tradiciji i istoriji i da zbog onog zbog čega nas i pamte narodi Evrope - budemo deo te Evrope. Neka da Bog da vaš rad ovde, na Institutu, bude blagosloven. Ja ću preneti utiske našem patrijarhu da je lepo biti ovde sa vama, jer ste Božiji ljudi. Neka ste blagosloveni – poučio je valdika Stefan.

Posle obreda je otvorena izložba slikara Nikole Brkanovića, posvećena Kosovu, dok je hor Hrama Svetog Save pesmama “Tebe pojem” , “Hvalite”, “Marijo, deli, bela kumrijo” i “Gusta mi magla padnala” uveličao slavlje. 

Institut za anatomiju “Niko Miljanić” osnovan je 9. decembra 1920. godine, a naredne 2020. će obeležiti 100 godina postojanja.
Njegovo Preosveštenstvo, vladika Stefan Šarić je u izjavi za alo.rs poručio da je Božić, pored krsne slave, najvažniji praznik za sve pravoslavne vernike.

- Uoči Božića postimo, jer želimo da dočekamo rođenje Hristovo onako kako je najbolje moguće. Kada čovek posti, kada se moli, kada živi sa porodicom u slozi, kada prašta i traži oproštaj od ljudi, tada sigurno dočekuje praznik na najbolji mogući način. Takav čovek se razlikuje od čovek koji ne ispunjava svete dužnosti, koji svaki član crkve ispunajva – poručio je vladika Stefan.