Očekuju nas PAKLENE temperature do 39 stepeni, flaša vode biće vrednija od suvog zlata

N.Marić | vesti 2019-06-30 22:16:15 2019-06-30 22:16:15

Toplotni talas iz Zapadne Evrope stiže danas u Srbiju

Alo!/Vladimir Marković

 

U Srbiji se danas i sutra, prema najavi meteorologa, očekuju veoma visoke temperature - i do 39 stepeni, zbog čega stručnjaci savetuju da u takvim ekstemnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

- Deca, trudnice, stari, hronični bolesnici imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i na ponašanje u letnjim mesecima - kažu iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“.

 

Bitno je i da izbegavate naporne fizičke aktivnosti, a ako imate neodložne obaveze, obavite ih u „najhladnijem“ delu dana, što je obično do 11 časova.

- Tuširajte se rashlađenom vodom. Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala... Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala i svetlih boja. Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Redovno unosite tečnost, pre svega vodu, bez obzira na to što nemate osećaj žeđi. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina, navodi se u saopštenju - savetuje „Batut“.

 

Doktorka Nada Macura za „Alo!“ navodi da bi na svakih sat vremena do odlaska na spavanje trebalo piti po čašu vode.

- Pacijenti koji imaju probleme sa moždanom cirkulacijom posebno treba da izbegavaju izlaganje direktnom suncu jer se najveći broj šlogova dešava upravo u vreme velikih vrućina - kaže Macura.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Statistika pokazuje da prvi dani od zvaničnog otvaranja sezone na kupalištima u Srbiji odnose i veliki broj žrtava, pa je pre ulaska u jezero ili bazen neophodna prethodna priprema.

- Nikako ne treba preterivati s hranom pre odlaska na kupalište. Treba jesti voće i laganu hranu. Tuširanje je obavezno pre svakog ulaska u jezero ili bazen. Bez obzira na preplanulost, tokom celog letnjeg perioda treba mazati kreme sa visokim zaštitnim faktorom, naročito ako imate svetlu put i veliki broj mladeža - navodi Nada Macura. 

 

Opšti saveti:

- Izbegavajte boravak napolju od 10 do 17 časova

- Održavajte sobnu temperaturu ispod 32 C tokom dana, odnosno ispod 24 C tokom noći

- Izbegavajte alkohol i smanjite unos kafe

- Uzimajte manje i češće obroke

 

Expand player
Pogledajte više