Vreme, sunčano, Knez Mihailova
Alo!/ Masanori Jošida
Vreme, sunčano, Knez Mihailova

Alo!/ Masanori Jošida

Vreme, sunčano, Knez Mihailova, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* Svi oni koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ostaće bez upisivanja staža ako šest meseci od dospelosti rešenja ne uplate iznos za koji su se opredelili

* To ne znači da će im biti izbrisan bilo koji deo staža, koji su do tada upisivali jer će Fond svim "samostalcima" utvrditi prestanak osiguranja sa poslednjim danom do koga su uplaćeni doprinosi

* Posle šest meseci neuplaćivanja - dugovi se brišu, ali staž ne može naknadno da se spoji

To ne znači da će im biti izbrisan bilo koji deo staža, koji su do tada upisivali jer će Fond svim "samostalcima" utvrditi prestanak osiguranja sa poslednjim danom do koga su uplaćeni doprinosi.

Pročitajte još:

Posle šest meseci neuplaćivanja - dugovi se brišu, ali staž ne može naknadno da se spoji.

Kako se navodi u članu 15 Zakona o PIO, ono što je glavna promena je činjenica da više nije moguće naknadno uplatiti doprinose. Ukoliko je prošlo pola godine od poslednje uplate, onaj ko sebi uplaćuje staž ne treba da uplaćuje novac, jer ta uplata neće biti prihvaćena.

Ipak, kako se ne bi dogodilo da "samostalci" budu iznenađeni, iz fonda svima šalju rešenja koji nisu u datom roku izmirili obaveze, da bi ih obavestili da je došlo do prestanka osiguranja.

Ako u narednih nekoliko dana osetite mučninu, stezanje u grudima ili otežano disanje ODMAH KOD DOKTORA!

AUTOR: Kurir; D.K. DATUM I VREME: 13.08.2019. 07:44 Pad temperature i velika vlaga najviše će smetati pacijentima sa oštećenim krvnim sudovima i problemima s disajnim putevima, pa je potrebno da regulišu terapiju i smanje fizičke aktivnosti.

Niko ne gubi dotadašnji staž

U rešenjima u kojima se utvrđuje dan prestanka osiguranja, po službenoj dužnosti, jasno je naveden datum do koga su doprinosi plaćeni, odnosno do koga će biti utvrđen staž osiguranja. Rešenje za osiguranika znači prestanak obaveze uplate doprinosa, kao i obračune kamata za dospele, a neplaćene doprinose. Praktično, u tom slučaju ova rešenja osiguranike oslobađaju duga.

Građani koji se odluče na samostalno uplaćivanje doprinosa mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Vreme, sunčano, Knez Mihailova

Alo!/ Masanori Jošida

Vreme, sunčano, Knez Mihailova, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Recimo, oni koji sticajem okolnosti imaju prekid u radnom stažu i ne rade, a imaju novca mogu sami da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Najmanja suma za uplatu doprinosa na mesečnom nivou je 6.219,46 dinara, a najveća 88.848,50 dinara.

Procedura je jednostavna. Zahtev se podnosi Republičkom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Status osiguranika se stiče danom podnošenja zahteva, ali izuzetno može se status steći i najranije 30 dana pre podnošenja zahteva.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista