Crkva
Alo!/ Masanori Jošida
Crkva

Alo!/ Masanori Jošida

Crkva, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Prepodobnog Joanikija Devičkog, Srbina koji je rođen u prvoj polovini 14. veka u pobožnoj porodici u Metohiji i koji je rano napustio dom da bi postao isposnik u jednoj pećini iznad manastira Crna reka.

Oko njega se ubrzo sakupilo monaško bratstvo, a Joanikije je uživao i veliki ugled među običnim svetom. Ali u potrazi za usamljenim mestom gde će moći da se preda veri, on odlazi u Drenicu. Na mestu zvanom Devič, u jednoj šupljoj bukvi, uredio je sebi stanište i tu ostao da živi.

Meštani sa celog zapadnog Kosova dolazili su da čuju njegove mudre reči ili da umole isceljenje.

Kad je za Joanikijevu isceliteljsku moć saznao despot Ðurađ Branković, doveo mu je svoju teško bolesnu ćerku. A u znak zahvalnosti za njeno izlečenje podigao je u Deviču crkvu posvećenu Vavedenju, a zatim i ceo manastir.

Crkva, pravoslavlje,

Alo!/Vladimir Marković

Crkva, pravoslavlje, , Foto: Alo!/Vladimir Marković

U ovom manastiru je Joanikije Devički doživeo duboku starost. Umro je 1430. godine i tu je sahranjen.

Mošti ovog svetitelja i danas su u Deviču. Za vreme Prvog svetskog rata austrougarski vojnici, po naređenju jednog mađarskog oficira, pokušali su da razvale Joanikijevu grobnicu, ali u tome nisu uspeli.

Početkom Drugog svetskog rata Albanci su zapalili manastir Devič, a igumana Damaskina Boškovića ubili. Ali već 1947. godine monahinja Paraskeva je s jednom iskušenicom, docnije monahinjom Teklom, obnovila manastir.

Manastir Devič oskrnavila je i OVK rajem juna 1999. godine nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije i dolaska francuskih snaga Kfora.

Manastir je opljačkan, razbijena je ploča na ćivotu Svetog Joanikija, a ikone su oskrnavili pripadnici OVK. Marta 2004. manastir je spaljen u prisustvu vojnika Kfora. Grobnica Joanikija Devičkog je otvorena i oskrnavljena. Kasnije je delimično obnovljen, a od 2012. čuva ga policija.